Windows Azure TechEd újdonságok – Virtuális gépek

A tegnapi TechEd 2013 nyitóelőadásán nagyon sok hasznos Azure újdonságot jelentettek be, ezeket egy többrészes blogbejegyzés sorozatban mutatjuk be olvasóink részére. Az első téma:

Virtuális gépek árazása és használata

Jelentős változás történt a virtuális gépek árazása és használata kapcsán: a leállított VM-ekért nem kell többé fizetni, az elszámolás pedig percalapú lett.

Ez nagy-nagy változás! Hogy is volt eddig? Részlet a könyv 16. (Árazás) fejezetéből:

Óránkénti tarifa alatt naptári órákat értünk, azaz ha egy gépet 16:30-kor kapcsolsz be és 17:30-kor kapcsolsz ki, akkor 2 naptári órába esett bele, tehát az óránkénti díj kétszeresét kell megfizetned. (Ezalól kivételt képez az órák első és utolsó öt perce: ha 16:15-kor bekapcsolt gépedet 17:03-kor kikapcsolod, akkor csak egyszer kell kifizetned az óránkénti díjat.)
Nagyon fontos, hogy gépeid ugyan az Azure portálon leállíthatók a Stop gombbal, illetve távoli asztali kapcsolaton keresztül is kikapcsolhatók, de a leállított gépek is díjkötelesek. Egy virtuális gépért kizárólag akkor nem kell fizetned, ha törölted. Ettől persze nem kell megijedni: a „törlés” gyakorlatilag csak annyit jelent, hogy az Azure elengedi a géphez rendelt processzort és memóriát: a virtuális gép merevlemeze ott marad, a gépet bármikor vissza tudod kapcsolni néhány kattintással vagy szkriptből.

A tegnapi naptól kezdve azonban a leállított virtuális gépért már nem kell fizetni, így már nem szükséges minden esetben letörölnünk a létrehozott virtuális gépet, elég csak leállítani, és bármikor újraindítani, amikor csak használni szeretnénk. Változott az árazás időegysége is, immár nem egy órában méri a Microsoft a használatot, hanem percekben. Eddig ha valaki akár csak 6 percre is létrehozott egy virtuális gépet, akkor is ki kellett fizetnie egy órányi használatot, tegnaptól azonban ha csak 6 percet használja valaki a virtuális gépét (vagy akár a Cloud Service/Web Sites/Mobile Service szolgáltatást), akkor pontosan 6 percre eső használatot kell megfizetnie.

Ezek a változások elősegítik a virtuális gépek még rugalmasabb használatát.

Ezeket az újdonságokat Te is kipróbálhatod! Regisztrálj az ingyenes, próba Azure előfizetésre!

Holnap folytatjuk!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s