SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban II.

Ahogy korábban olvasóinknak ígértük, igyekszünk folyamatosan frissíteni a blogot a könyv megjelenése után bejelentett Azure frissítésekkel és új szolgáltatásokkal, amik bizonyos időközönként bekerülnek majd a könyv elektronikus kiadásaiba is.

A Paas mellett az IaaS szolgáltatás is sok újdonsággal bővült, így itt is egy több részes blogbejegyzés sorozatban mutatjuk be az újdonságokat:

Az előző bejegyzések:

 

SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban II.

Mivel a SharePoint farm több tagból fog állni (most kettőt készítünk el, persze lehetséges ezt bármikor tovább is bővíteni), célszerű készíteni egy image-t a felhőben, melyet később bármikor használhatunk.
Első lépésben készíts egy Windows Server 2012 alapú VM-et – ezt a New->Compute->Virtual Machine->From Gallery->Windows Server 2012 menüpont segítségével teheted meg!

Érdemes Large méretű géppel dolgoznod, hogy később gyorsabb legyen a telepítés:

1

Mivel ez a VM csak ideiglenesen fog működni, így nem kell, hogy tagja legyen a VPN-nek, vagy a Cloud Service-nek, de mindenképpen jó, ha a ’sharepointdata’ Storage Accountban készül el (vagyis abban a Storage Accountban, amiben a további virtuális gépeid is vannak).

2

Amikor elkészült a VM, csatlakozz fel rá RDP segítségével! Elsőként kapcsold ki az Internet Explorer fokozott biztonsági beállításait a Server Managerben, hogy le tudd tölteni a SharePoint telepítőt!

Server Manager->Local Server->Properties

3

Töltsd le a SharePoint 2013 telepítőjét, és mountold fel az ISO fájlt (ehhez kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Mount parancsot a helyi menüből)!

Mivel a SharePoint 2013 termék 2012 őszén jelent meg, így lehetséges, hogy nem a legfrissebb telepítővel rendelkezel. Célszerű frissíteni a telepítő fájlokat az alábbiak szerint:

Töltsd le az AutoSPSourceBuilder eszközt a codeplex.com webhelyről (http://autospsourcebuilder.codeplex.com/), majd csomagold ki a PowerShell scriptet!

Az AutoSPSourceBuilder megkeresi a mountolt telepítőmédiát és megnézi, hogy van-e hozzá elérhető frissítés.

E sorok írásakor a legfrissebb Cumulative Update a 2013 márciusi volt, amely a KB2767999 számot viselte. Ez a Cumulative Update letölthető az alábbi linkről is:

http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36989

Az eszköz futtatása előtt engedélyezd a más forrásból származó PowerShell scriptek futtatását a Set-ExecutionPolicy remotesigned paranccsal:

4

Futtasd le az AutoSPSourceBuilder.ps1 fájlt:

5

A telepítő kimásolja a mountolt ISO tartalmát a c:\SP\2013 könyvtárba, majd frissíti a legutóbbi Cumulative Update-tel.

Sharepoint 2013 telepítése

A friss telepítőkészletből indítsd el a C:\SP\2013\SharePoint\prerequisiteinstaller.exe telepítőfájlt, mely megvizsgálja, hogy milyen előfeltételek szükségesek még a telepítés megindítása előtt.

6

7

Következik egy kötelező restart. Az újraindítás után automatikusan folytatódik az előfeltételek konfigurálása és telepítése, majd még egyszer újra kell indítani a VM-et. Ezt követően természetesen még a Windows Update szolgáltatást is célszerű lefuttatni, hogy minden komponens naprakész legyen.

A frissítések után kezdődön a SharePoint telepítése. Ehhez indítsd el C:\SP\2013\SharePoint\setup.exe fájlt!

8

Első lépésben add meg a termékkulcsot:

9

A licencszerződés elfogadása után válaszd a Complete telepítési módot!

10

A telepítés végén nem szabad elindítani a Configuration Wizard-ot!

11

A lemezkép elkészítéséhez le kell futtatni a Sysprep parancsot:

c:\Windows\System32\Sysprep\sysprep.exe /oobe /generalize /shutdown

12

A sysprep futtatása után a virtuális gép leáll. Ezt követően a menedzsment portálon a gép nevére kattintva az alsó menüben ki kell választani a Capture menüpontot!

Töltsd ki az image nevét és jelöld be, hogy sysprepelt a géped! Az image készítés után a VM törlődni fog.

13SQL 2012 szerver telepítése, előkészítése

Az SQL Server esetében nagyon egyszerű dolgunk van, mert már a gyári lemezképek között is azonnal rendelkezésünkre áll egy SQL 2012 konfiguráció, Windows Server 2008 R2-re telepítve.

Használatához kattints a New->Compute->Virtual Machine->From Gallery menüpontra és a megjelenő listából válaszd ki a megfelelő SQL konfigurációt (Enterprise, Standard vagy Web Edition)!

14

Add meg a gép nevét, méretét, határozd meg a felhasználónevet és jelszót!

15

A következő képernyőn add meg, hogy a megfelelő Cloud Service-be, Storage Accountba és Virtual Networkbe kerüljön az adatbázisszerver!

16

Utolsó lépésben add meg, hogy az „spfarm” Availability Setbe kerüljön a géped!

17

Ha elkészült az SQL Servert tartalmazó gép, csatlakozz rá RDP segítségével és léptesd be a géped a domainba!

18

Miután újraindult a VM, gondoskodnod kell az SQL beállításokról. Jogot kell adni egy vagy több domain accountnak, hogy adatbázisokat tudjon felvenni a SP2013 telepítője.

Ehhez indítsd el az SQL Management Studiot az adatbázisszerveren, még a lokális user nevében!

Shift+jobbkattintás:

19

Erre azért van szükség, mert az SQL Server deploy során az a lokális user kapott full jogot az SQL Serveren, aki a gépet is telepítette. Mivel a gépünk most már domainban van, még a régi lokális user nevében tudunk jogot adni, hogy a mostani Domain Administrators csoport is hozzáférjen a későbbiekben az SQL adatbázisokhoz. Vedd fel a Domain Administrators csoportot sysadmin jogosultságal az SQL Serverre! (Természetesen egy éles környezetben ennél sokkal differenciáltabb jogosultság kiosztásra lesz szükség.)

20

Készítsünk egy tűzfalszabályt is, mely megengedi, hogy a Cloud Service-ből csatlakozhassanak a gépek, szolgáltatások (SharePoint szerverek) az SQL Serverhez.

Ehhez indítsd el a Windows Tűzfal konfigurációs alkalmazását a Control PanelàWindows Firewall with Advanced Security menüpontra kattintva, majd az Inbound Rules alatt kattints a New Rule gombra! Az új szabály portszáma legyen 1433, a kapcsolatok pedig természetesen legyenek engedélyezve.

21

Miután megvagy, a működést célszerű például a cloud-dc gépről kipróbálni egy telnet parancs segítségével. Ehhez add ki a telnet sql2012.demo.local 1433 parancsot!

(Fontos látni, hogy ezzel nem okoztunk biztonsági problémát, mert ezt a portot az Azure tűzfalon nem engedtük ki. Azaz csak belülről, a saját gépeink köréből férhető hozzá, a „külvilágból” nem.)

Még egy lépés van hátra az SQL konfigurációból, ez pedig a diszkek konfigurálása.

A sebesség és teljesítmény növelése érdekében az Azure menedzsment portálon hozzá kell adni 2 db Data Disket az SQL szerverhez.

Ehhez az alsó menüben válaszd az Attach Empty Disk menüpontot!

22

Vegyél fel 2 db 50 GB-os diszket: SQLData és SQLLog néven!

23

Ha felcsatoltad a diszkeket, akkor a virtuális gép Disk Manager MMC konzoljában inicializáld és formázd meg a lemezeket (diskmgmt.msc parancs):

24

Most már csak azt kell beállítani, hogy az SQL az új adatbázisok létrehozásához ezeket a diszkeket használja!

Hajtsd végre a következő műveletsort:

SQL Management Studioà->zerver neve->Jobb klikk, helyi menü->Properties->Database Settings:

25

Végül indítsd újra az SQL Server szolgáltatást (Windows Service-t).

Ezzel el is készült az SQL konfigurálása!

Ezeket az újdonságokat Te is kipróbálhatod! Regisztrálj az ingyenes, 90 napos Azure előfizetésre, és vegyél részt az AzureConf.HU eseményünkön, ahol képbe kerülhetsz mind a fejlesztői, mind pedig az üzemeltetői oldal újdonságaival!

Add hozzá az eseményt a naptáradhoz egy kattintással!

Holnap folytatjuk!

2 thoughts on “SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban II.

  1. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban III. | Felhők között

  2. Visszajelzés: Sharepoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban IV. | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s