AzureConf.HU: Napirend és helyszín

UPDATE: Add hozzá az eseményt a naptáradhoz egy kattintással!

Íme a múlt héten meghirdetett, 2013. április 30-án megrendezésre kerülő AzureConf.HU napirendje és helyszíne.

A szakmai napot a Lurdy Ház mozijában tartjuk. A helyszín megközelíthetőségei: http://www.lurdyhaz.hu/kapcsolat

Napirend:

09:00 Plenáris
Kőnig Tibor
Nyitóelőadás – Az “és” ereje
10:00 Szünet
Üzemeltetői szekció
Király István
Fejlesztői szekció
Farkas Bálint
10:15 Hálózat ég és föld között Önskálázó infrastruktúrát az alkalmazásunk alá!
11:15 Szünet
11:30 Virtuális gépek a felhőből Webfejlesztés extrákkal
12:30 Ebédszünet
13:00 A szerverfarm összeáll Mobilalkalmazás és Big Data
14:00 Plenáris
Kérdések és válaszok

Ha még nem tetted volna, itt regisztrálhatsz:

A szekciók és előadások leírásai:

Nyitóelőadás – Az “és” ereje

Hagyományos vagy virtualizált adatközpont? Privát, nyilvános vagy hibrid felhő? Belső vagy kihelyezett fejlesztés/üzemeltetés? Beruházás vagy költség? Átutalás vagy bankkártya? Infrastruktúra-, platform- vagy szoftverszolgáltatás? Windows Server vagy Linux? Android, iOS vagy Windows? C#, JavaScript vagy PHP? Egyik kötelező választás jön a másik után, az eredmény pedig gyakran igényeink kényszerű korlátozása.

A Windows Azure, a Microsoft felhőplatformja lehetővé teszi, hogy a „vagy” helyett az „és” szót használjuk: bármit kérhetünk, és annak az ellenkezőjét is, szükségleteink és lehetőségeink szerint. A bevezető előadásban áttekintjük az Azure fontosabb képességeit, tipikus felhasználási területeit, és a közelmúlt legfontosabb új bejelentéseit.

Vissza a napirendhez

Üzemeltetői szekció

Képzeletbeli cégünk nagy dobbantásra készül: a XXI. századba viszi az infrastruktúráját, és öregedő helyi szervereit felhőből bérelt szerverfarmra cseréli le. A menedzsmentnek azonban komoly elvárásai vannak. A felhős farmnak szorosan csatlakoznia kell a „földi” hálózatba, a gépeknek a helyben megszokotthoz hasonlóan Active Directoryban kell lennie, szükség van terheléselosztóra, a telepítésnek szkriptelhetőnek és automatizálhatónak kell lennie, és így tovább.

A három infrastruktúrás előadás keretében ennek a szerverfarmnak a történetét követjük végig, miközben részletesen megismerjük az Azure frissen véglegessé vált virtuális gép (Infrastructure-as-a-Service, IaaS) funkcionalitását!

Vissza a napirendhez

Üzemeltetői szekció: Hálózat ég és föld között

Az első előadásban megkezdődik a felhő előkészítése a farm számára. Ehhez meg kell ismerni és be kell konfigurálni a felhő hálózati eszközeit, beleértve a felhős és a földi hálózat közötti, meglepően gyors VPN kapcsolatot biztosító infrastruktúrát is. Miután ezekkel megvagyunk, jöhet az első konkrét masina: a farm első elemeként egy Active Directory költözik a felhőbe.

Vissza a napirendhez

Üzemeltetői szekció: Virtuális gépek a felhőből

Az Azure-ban futó virtuális gépek kezelése nagyon hasonlít, és egyben nagyon különbözik a helyi gépek kezelésétől. Hasonlít abban, hogy a gépeinkkel szinte ugyanolyan szabadsággal bánhatunk – bármit rakhatunk rájuk, teljeskörű adminisztrátori jogaink vannak rajtuk, felügyelhetjük a hálózati viszonyaikat stb. Különbözik viszont abban, hogy a felhőnek köszönhetően a hardverekkel magukkal egyáltalán nem kell bajlódnunk (ezt megoldja helyettünk a felhő), gépeket szinte tetszőleges számban és nagyon gyorsan hozhatunk létre, illetve kicsit más felületen dolgozunk – illetve természetesen van pár olyan pont is, ahol a felhő (működési sajátosságai miatt) némileg kevesebbet tud, mint a helyi infrastruktúra.

Az előadásban bemutatjuk az Azure virtuális gépek szolgáltatását, és rögtön fel is használjuk SharePoint és SQL szerverek létrehozására, beállítására.

Vissza a napirendhez

Üzemeltetői szekció: A szerverfarm összeáll

A sorozat harmadik előadásában befejezzük a szerverfarmot. Összekapcsoljuk az elkészült gépeket, bemutatjuk a szkriptekkel automatizált telepítést, megnézzük a terheléselosztó beállítását és egy sor egyéb komponenst, lehetőséget, ami az Azure infrastruktúra-szolgáltatásait kiteljesíti.

Vissza a napirendhez

Fejlesztői szekció

Képzeletbeli cégünk egy remek algoritmust készített, ami rossz hejesírású magyar szövegek automatizált javittására képes. Az algoritmus persze önmagában kevés: ahhoz, hogy sikeres termék legyen belőle, kell hozzá robusztus infrastruktúra, weboldal, modern mobilalkalmazás, elemezni kell az algoritmus által gyártott sok tízezer oldalnyi szöveget a továbbfejlesztés érdekében és így tovább. A három fejlesztői előadásban ennek az algoritmusnak a történetét követjük végig – eközben reméljük, Neked is mutatunk újdonságokat, ötleteket, vagy olyan területeket, ahol az Azure valamelyik szolgáltatása jelentősen megkönnyíti a munkádat!

Vissza a napirendhez

Fejlesztői szekció: Önskálázó infrastruktúrát az alkalmazásunk alá!

Az üzleti elképzelés szerint az algoritmust nem közvetlenül árulná a cég, hanem szervereken futtatná, az ügyfelek pedig ezekre a szerverekre küldhetik el javítandó szövegeiket. Meg kell tehát oldani, hogy az algoritmus alá egy üresjáratban nagyon olcsó, csúcsidőben viszont nagykapacitású szerverfarm kerüljön.

Ehhez „be kell csomagolni” az algoritmust felhőben futtatható formára, meg kell valósítani a szerverfarm önműködő fel- és leskálázását, a gépek közti terheléselosztást, és jó sok tárhelyet kell biztosítani a szövegek tárolásához. Lássuk, hogyan!

Az előadásban használt technológiák: Azure Cloud Services, Azure Storage, és a nemrégiben megvásárolt CloudMetrics

Vissza a napirendhez

Fejlesztői szekció: Webfejlesztés extrákkal

Manapság weboldal nélkül már nem élet az élet. Az algoritmus számára webes frontend készül, ahol az ügyfelek önkiszolgáló módon kérvényezhetik szövegeik javítását.

Ennek a weboldalnak persze futnia kell valahol, szükség van hitelesítésre (lehetőleg nem saját regisztrációval, hanem például Google fiókkal), a felhasználókat értesíteni kell kéréseik állapotáról és így tovább. Nézzük, hogy történik ez a felhőben!

Az előadásban használt technológiák: Azure Web Sites, Access Control Service, SQL Database, Azure Store (SendGrid)

Vissza a napirendhez

Fejlesztői szekció: Mobilalkalmazás és Big Data

Egy böngészőből nézhető weboldal szép dolog, de egy igazán XXI. századi ajánlathoz mobilalkalmazás is tartozik. Ezzel sok nyűg lenne – a felhasználó-autentikáció, az adatbáziskapcsolat, az azonnali értesítések (push notification) mind komoly kódolást igényelnének. De nem az Azure-ral – a felhő egyik szolgáltatása ezeket a terheket frappáns módon (és ingyenesen) leveszi a vállunkról, ráadásul iOS, Android, Windows Phone és Windows 8 platformokon egyaránt.

Ha megvagyunk a mobilalkalmazással is, akkor pedig ideje a jövőre gondolni. Egy ilyen algoritmusnál kulcsfontosságú a folyamatos fejlesztés, az eredmények kiértékelése. Sok tízezer oldalnyi analizálandó szövegről beszélünk azonban, amiket igen komoly számítási kapacitással lehet csak kielemezni, ráadásul megint egy csomót kéne programozni az infrastruktúra felállításához, futtatásához. De pont az ilyen jellegű masszív adattömegek kezelésére született a Big Data területe, és ezen belül is a Hadoop nevű technológia. Zárszóként megnézzük, hogy hogyan tudunk pár sor kóddal óriási adatmennyiségeket feldolgozni.

Az előadásban használt technológiák: Mobile Services, HDInsight

Vissza a napirendhez

Kérdések és válaszok

Szabad a gazda: kötetlen beszélgetés Azure-ról, felhőről, Microsoftról.
Vissza a napirendhez

Reklámok

14 thoughts on “AzureConf.HU: Napirend és helyszín

 1. Visszajelzés: AzureConf.HU | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure Mobile Service újdonságok I. | Felhők között

 3. Sziasztok!
  @Ádám: Jó ötlet – a szakemberek már dolgoznak az ICS fájlon, hamarosan érkezik 🙂
  @Endre: Stream nem lesz, de felvétel igen, a devPortal.hu/tv -re felkerül!

 4. Visszajelzés: Windows Azure Mobile Service újdonságok I. - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 5. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban I. | Felhők között

 6. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban I. - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 7. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban II. | Felhők között

 8. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban II. - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 9. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban III. | Felhők között

 10. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban III. - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 11. Visszajelzés: Sharepoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban IV. | Felhők között

 12. Visszajelzés: SharePoint 2013 farm kialakítása Windows Azure-ban IV. - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s