Windows Azure lépésről lépésre, 16. fejezet – interjú és részlet

Megjelent a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról.Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből.

Ezúttal Farkas Bálinttal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

 

Az előző bejegyzések:

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltél magadról, a Windows Azure-hoz fűződő kapcsolatodról és a saját területeden jelentkező újdonságokról. Mit tudhat meg az általad írt fejezetből az olvasó?

Harmadik fejezetem az Azure árazásáról szól. Az Első lépések című fejezethez hasonlóan ez sem tartalmaz forradalmi újdonságokat, de lényeges része a könyvnek – az Azure technikai képességei mind szépek és jók, de üzleti felhasználásra csak megfelelő árazással együtt alkalmasak. Fejezetemben kifejtem az Azure árazási konstrukcióit, majd a fontos szolgáltatások árazásán tételesen is végighaladunk.

Részlet a 16.fejezetből

Az Azure általános árazási elvei

Tekintsük át, hogy nagy vonalakban, hogyan néz ki az Azure árazási modellje, mik az ide kapcsolódó fogalmak!
Ahhoz, hogy Azure erőforrásokat használhass, elsőként egy Microsoft Accountra (korábbi nevén Live ID) van szükséged. (A Microsoft Account – akár több is – természetesen ingyenesen létrehozható.)
Miután ez megvan, el kell látogatnod az Azure.com portálra, ahol az azonosítódhoz tartozó egy előfizetést (subscription) kell regisztrálnod. Egy Microsoft Accounthoz több előfizetés is tartozhat, és egy előfizetéshez is tartozhat több Microsoft Account (co-admin funkcionalitás, korábban már volt róla szó).

Az így elkészült előfizetésbe bejelentkezhetsz az azonosítód segítségével, és a Management Portálon vagy az erre szolgáló különféle API-kon keresztül (például PowerShell) nekiláthatsz az Azure használatának, létrehozhatsz különféle erőforrásokat és így tovább. Minden létrehozott Azure erőforrásnak egy előfizetéshez kell tartoznia, az nem „lóghat a levegőben”.

Minden Azure erőforrásnak van egy alapdíja, ezt nevezzük Pay-As-You-Go rátának. Virtuális gépeknél például a gép méretétől függően van egy óránkénti díj, Azure Storage esetén a tárolt adatmennyiségnek van valamekkora költsége és így tovább. A felhasználásod mértékét az az előfizetés méri, amelyikhez az adott erőforrás tartozik.

Nem biztos azonban, hogy ténylegesen ezt az alapdíjat fogod kifizetni. Ez egy irányelv, azonban az előfizetéseknek vannak típusai, és az adott előfizetés típusától függően az azon belüli felhasználásra különböző kedvezmények vonatkozhatnak. Léteznek például olyan előfizetések, ahol valamilyen százalékos kedvezmény jár a fogyasztásért: ilyenkor az előfizetés szépen regisztrálja az elhasznált gépórák mennyiségét, azonban a hónap végi számlára az alapdíjnak csak bizonyos százaléka kerül.
Ilyen előfizetés-típusból több is van, ezeket végignézzük a fejezetben. Egy ilyen típussal már találkoztál, ez volt a 90 napos próbaverzió. Ennek a típusnak a specialitása, hogy 90 napig él csak, ám a 90 napos periódus alatt 30 naponként egy sor erőforráskvóta kerül jóváírásra az előfizetésen belül, és ezeket a kvótákat ingyenesen „lefogyaszthatod”.

Egy másik lényeges típus a Pay-As-You-Go előfizetés: ahogy a neve is mutatja, ez egy olyan előfizetés-típus, ahol semmilyen kedvezmény nincs, minden erőforrás után az adott erőforrás alapdíját kell megfizetned, viszont cserébe nincsenek kötelezettségeid sem. A kedvezményes előfizetés-típusok általában elvárnak valamilyen időbeli vagy pénzbeli kötelezettségvállalást, míg a Pay-As-You-Go tetszőleges időpillanatban indoklás nélkül lemondható.
Összefoglalva tehát az Azure-vásárlással kapcsolatos alapfogalmakat:

  • Az Azure-ba való bejelentkezéshez Microsoft Accountot kell használnod.
  • Egy Microsoft Accounthoz több előfizetés is létrehozható, de az Azure használatához legalább egy előfizetésnek léteznie kell.
  • Az előfizetések megoszthatók, tehát egy előfizetéshez tartozhat több azonosító.
  • Minden Azure erőforrásodnak (virtuális gépek, Storage Accountok, SQL adatbázisok stb.) egy előfizetéshez kell kötődnie, az erőforrások költségeit az előfizetések mérik.
  • Technikai szempontból minden előfizetés ugyanazt tudja, árazási szempontból viszont többféle előfizetés-típus is létezik (például 90 napos próbaverzió, Pay-As-You-Go stb.), a használni kívánt típust az előfizetés regisztrációjakor határozhatod meg.
  • Az Azure erőforrások mindegyike rendelkezik egy alapdíjjal, de erre az alapdíjra az adott erőforrást tartalmazó előfizetés típusától függően valamilyen százalékos kedvezményt kaphatunk, havi kvótákat stb. Például a 90 napos próbaverzió esetén egy sor ingyenes kvótát kapsz minden hónapban, és azt a kvótát teljesen ingyenesen elhasználhatod.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s