Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Turóczy Attilával beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

 

Az előző bejegyzések:

Kérlek, mesélj magadról néhány mondatot, mivel foglalkozol és hol?

2005 óta foglalkozom Microsoft technológiákkal, előtte a Linuxos tábort erősítettem. Jelenleg van egy cégem, és abból próbálok megélni. Főleg szoftverfejlesztéssel és oktatással foglalkozom.

Mi a kapcsolatod a Windows Azure-ral?

120 Megabit. 🙂
Viccet félretéve egész jó, főleg a support-tal.
Amúgy az SQL Database (gyerekkori nevén SQL Azure) és a Cloud Servicek a kedvenc témaköreim. Ezekkel foglalkoztam leginkább és ezeket is használom a hétköznapokban.

Mivel ismerteti meg az általad írt fejezet az olvasót?

Hihetetlen mód, de az SQL Database témakörét ismerheti meg az olvasó az én általam írt fejezetben. (Aki olvassa a blogom nem is sejthette 🙂 ) Próbáltam minél gyakorlatiasabban bemutatni ezt a témakört. A fejezet jellege leginkább a Step-by-step könyvekre emlékeztetheti az olvasót. Kiemelve a lényeges részeket.

Milyen újdonságokat látsz a saját területeden?

Ezt a kérdést nem szeretem, mert jósolnom kell, vagy pletykákra, hírmorzsákra hagyatkozni.
Azért csak jósolok egyet:
Belenézve a csodagömbömbe azt jósolom, hogy a jövőben egyre több alkalmazás és szolgáltatás fogja az SQL Database-t használni. Egyfelől az SQL Database egy kiváló termék másfelől pedig ár/teljesítményben is egy remek választás.

Részlet a 11. fejezetből:

Az SQL adatbázis a felhőben

A Windows Azure SQL adatbázisa (SQL Database) egy felhő alapú relációs adatbázis-kezelő rendszer. Ez egy magas rendelkezésre állású, skálázható, több-bérlős (multi-tenant) szolgáltatás, amit a Microsoft biztosít számunkra a felhőben. A fejlesztőknek és az üzemeltetőknek nem kell gondoskodniuk az adatbázis kiszolgálójának telepítéséről, a beállításokról, a javítócsomagokról és a menedzselésről, így a fizikai adminisztráció megszűnik, és kizárólag a logikai adminisztráció hárul az adatbázis adminisztrátoraira.
Ha már van egy meglévő adatbázisunk, és azt fel szeretnénk tenni a felhőbe, akkor miért ne használnánk a meglévő technológiákat és a tudásunkat? Az SQL Database (korábbi nevén SQL Azure) ebben segít nekünk: fejlesztési szempontból minimális új tudásra kell csak szert tennünk ahhoz, hogy a hagyományos SQL Serveres (on-premises) megoldás helyett SQL adatbázist használjunk a felhőben.
Az internet alapú szolgáltatást biztosító cégeknek sokféle kihívással kell szembenézniük. A felhasználók ugyanis az adataikat akár többféle készülékről vagy platformról is el szeretnék érni. Az adatbázis mérete és rendelkezésre állása kapcsán meglehetősen sokféle problémát kell leküzdenünk. Ha a hagyományos modellt vesszük alapul, vagyis azt, hogy a fizikai szerver és vele együtt az SQL Server is a mi felügyeletünk alatt van, akkor több problémára is figyelnünk kell! Szükségünk van egy vagy több szerverre, operációs rendszerre, az adott SQL változat licenszére, tárhelyre, hálózatra stb. A rendszergazdáknak figyelniük kell a rendszer állapotát, teljesítményét, rendelkezésre állását, és ha valami probléma van, akkor be kell avatkozniuk. A rendszerünknek természetesen problémák esetén is válaszképesnek kell lennie. Nem engedhetjük meg, hogy egy-egy karbantartás idején a felhasználók ne érjék el a szolgáltatásokat!
Ha belegondolunk abba, hogy egy ilyen típusú rendszer megépítése és üzemeltetése mennyi munkaórába és pénzbe kerül, rájövünk, hogy ez így nem költséghatékony megoldás. Akkor hogyan is lehetne megoldani ezt a problémát költséghatékony módon? Gondoljunk csak bele, mennyibe kerül egy szerver beszerzése, és ha hibatűrő rendszert akarunk, akkor nem elég egy, több szervert kell vásárolnunk. A licenszek sem olcsók, és még nem beszéltünk a rendszergazdák bérezéséről és a bevezetés költségeiről. Ez így nagyon soknak tűnik! Viszont ha már van egy meglévő hibatűrő infrastruktúra, akkor miért ne vásárolhatnánk erőforrást anélkül, hogy pénzhegyeket pazarolnánk el egy saját megoldás kivitelezésére? Ha költséghatékonyabbak szeretnénk lenni ilyen téren, akkor az Azure-ban található SQL Database erre kitűnő megoldás! Ráadásul ugyanazokkal az eszközökkel dolgozhatunk, mint eddig, hisz a felhőben lévő SQL Database szolgáltatást az eszközeink nagy része támogatja. Fejlesztési szempontból pedig az adatok kezelésére használt nyelv, a T-SQL ugyanaz, mint a telephelyünkön használt SQL Server esetén, mindössze néhány apróbb különbség van a két változat között.
Az SQL Database tulajdonképpen egy módosított SQL Server motor, amely kiemelkedően magas rendelkezésre állást és hibatűrést biztosít a felhasználóknak.

Nézzük meg, milyen előnyei vannak annak, hogy az adatbázisunk a felhőben van:

 • Nincs szükség hardverre
 • Nincs szükség a fizikai telepítés elvégzésére
 • Nem kell a licenszeket beszereznünk vagy megvásárolnunk
 • A javítócsomagok és frissítések telepítése automatikusan történik
 • Magas rendelkezésre állású és hibatűrő a rendszer
 • Az adatbázisok mérete rugalmas, egyszerűen csökkenthető vagy növelhető az üzleti igényeknek megfelelően
 • A meglévő SQL Server-es eszközökkel kezelhető (például SSMS-sel)
 • T-SQL támogatással bír
 • Annyit fizetünk érte, amennyit használjuk
 • Könnyű a költségek elszámolása

Fontos megjegyeznünk, hogy az SQL Database szolgáltatásban kezelt adatbázisokat nemcsak Windows Azure-ban hosztolt alkalmazásból tudjuk elérni! Akár a világ távoli pontjáról is használni tudjuk az adatbázist, ugyanúgy, mintha az saját géptermünkben lenne! Viszont azzal tisztában kell lennünk, hogy az SQL Database funkcionalitása néhány területen kisebb, mint a hagyományos SQL Serveré. Például az Analysis service vagy Online Analytical Processing (OLAP) még nem érhető el az SQL Database jelenlegi változatában. Már korábban is voltak olyan funkciók, amik az első változatba még nem kerültek bele, később viszont elérhetővé váltak. Ilyen például az SQL Database Reporting. Ma már ez a funkció is elérhető, és mivel ez online platform, ezért a frissítés is egyszerűen történik.
Az alábbi lista az SQL Database funkcionalitásából hiányzó fontosabb képességeket sorolja fel. Abban az esetben, ha számodra ezek nélkülözhetetlen funkciók, ne válaszd az SQL Database szolgáltatást!

 • Elosztott tranzakciók
 • Elosztott lekérdezések
 • FILESTREAM Data
 • Beépített Full-Text Search
 • CLR
 • Service Broker
 • Fizikai szerver és katalógus
 • Adatbázis Mirroring
 • Extended Stored Procedures
 • Tábla particionálás

Az SQL Database rugalmas, skálázható és biztonságos rendszer. Mit is jelent ez?
Az egyértelmű, hogy rugalmas és skálázható, hiszen az igényeinknek megfelelően változtathatjuk az adatbázisaink méretét, és a felhasznált adatbázis mérete után fizetünk. De mitől biztonságos a rendszer? Az SQL Database-ben minden adatbázisról két replika is készül. Abban az esetben, ha az egyik kiesik, annak szerepét a következő átveszi. Ekkor ismét készül egy replika, hogy mindenképpen három példány legyen az adott adatbázisból. Így hiba esetén az adataink mindig rendelkezésre állnak.
Gyakran merül fel viszont az a kérdés, hogyan tudunk biztonsági mentést készíteni az adatbázisunkból. A hagyományos megoldásoknál ez triviális dolog. Az SQL Database esetében erre jelenleg még nincs beépített lehetőség. Persze saját megoldást készíthetünk, amivel lekérdezzük az adatbázis tartalmát, majd azt eltároljuk egy fájlban, de az mégse ugyanaz, mint egy biztonsági mentést tartalmazó (.bak) fájl. A fejezet későbbi részében egy harmadik fél (Red-Gate) által készített megoldást ismerhetünk meg.

Holnap a 12.fejezettel folytatjuk!
Reklámok

7 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s