Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Fülöp Dáviddal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

 

Az előző bejegyzések:

Kérlek, mesélj magadról néhány mondatot, mivel foglalkozol és hol?

Van egy macskám, őt szolgálom ki.
Komolyságot félretéve már sok-sok éve szabadúszó fejlesztő vagyok, microsoftos technológiákat felhasználó projektekre húznak be kódolni, szakérteni. Emellett – szintén szabadúszva, cégek megkeresésére – tanfolyamokat tartok, ahol fejlesztőket (és néha egyetemistákat is) oktatok mindenféle programozással/fejlesztéssel kapcsolatos dolgokra, programozás alapoktól egészen a mélyebb technológiai ismeretekig. Emellett előfordulok fejlesztői rendezvényeken, mint előadó, és ha tényleg sok szabadidőm van, akkor könyvet is írok. 🙂 Néha egyetemen tanítok szintén a fenti témákban. Dióhéjban ennyi.

Mi a kapcsolatod a Windows Azure-ral?

Egy kb. 20 Mbites kábel. (Nehéz értelmezni a kérdést… 🙂 ) Az Azure első megjelenésekor rögvest bele vetettem magam a fejlesztésébe, aztán az első nagy hajrá lecsengésével a kapcsolatunk is ellangyosodott – egyszerűen több megrendelés jött napsütéses projektekre, mint felhősekre. Ami persze nem meglepő, veszélyes a bleeding edge-dzsel dolgozni, kevesen merték bevállalni. Eléggé gyerekcipőben járt még a technológia, elvégre az Azure elkészítése hatalmas ugrás volt a Microsoft részéről, amit nehéz lett volna elsőre tökéletesen eltalálni – hogy a minden cikkben obligát képzavar is meglegyen.

Mivel ismerteti meg az általad írt fejezet az olvasót?

A felhőben történő adattárolás mikéntjével, fejlesztői oldalról, természetesen. A korábbi, inkább üzemeltetői megközelítésű fejezetre építve áttekintjük, hogy milyen lehetőségek vannak adatok tárolására, melyik milyen helyzetekben előnyös, milyen helyzetekben érdemes kerülni egy-egy megoldást, milyen korlátaik vannak, és megnézzük, hogy a csillagok megfelelő együttállása esetén milyen kóddal lehet működésre bírni a rendszert. 🙂 (JK, elég jól használható az API.)

Milyen újdonságokat látsz a saját területeden?

Ha “saját terület” alatt az Azure Storage-et értjük, nem sokat. Vagy inkább sok nagyon aprót. Már nincsenek olyan nagyon nagy, mellbevágó változások az Azure Storage kapcsán, mint a kezdetekkor. Inkább azt látom, hogy lassan rugalmasabbak és szebbek lesznek az API-k. Pakolgatnak jobbra-balra dolgokat, bizonyos osztályok eltűnnek, beolvadnak másokba, egy-két policy néha megváltozik, de semmi komoly. A felszínen már teljesen kényelmes elnavigálni; a mélyebb vizeken persze még mindig van némi fulladásveszély, de hát ha bárki bármit könnyen le tudna kódolni, nem szakma lenne a fejlesztés, hanem a házimunka része.

Ha “saját terület” alatt azt értjük, amivel időm többségét töltöm – vagyis a kliensalkalmazások, illetve szerveroldali kódok fejlesztésével -, akkor “whoa”! Egészen hatalmas lépéseket tett most a Microsoft (elég a JS/HTML felkarolására gondolni), és úgy tűnik, továbbra is rohamléptekkel haladnak majd előre.

Részlet a 10. fejezetből:

A Storage Analytics bemutatása

A Windows Azure a felhasznált erőforrások alapján számláz a szolgáltatásait igénybe vevők felé. Ez azt is jelenti, hogy egy a felhő szempontjából méretesebb – vagyis sok tárhelyet vagy processzoridőt fogyasztó – alkalmazásnál már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az alkalmazást szabadon eresztve gondolkodás nélkül kiszolgáljuk minden erőforrásigényét, hiszen ez tetemes összegekbe kerülhet. Felhőben futó vagy felhőt felhasználó rendszereink erőforráséhségének figyelemmel kísérésére és megzabolázására szolgál a Windows Azure Storage Analytics szolgáltatása.
Az Analytics rendszer két részre osztható. Egyrészt az Azure – ha engedélyezzük – képes naplózni a szolgáltatási végpontjainkhoz beérkező kéréseket, és természetesen részletes információkat szolgáltat ezekről, ha igényeljük. Másrészt összesített adatokat, metrikákat bocsát rendelkezésünkre, melyekkel követhetjük a tárhelyünkhöz való – akár több milliárd – hozzáférésből kialakult trendeket.
A Storage Analytics a Storage Accountunkhoz tartozó 100 TB helyen felül még további 20 TB tárhelyet biztosít számunkra. Erre az extra tárhelyre csak a Storage Analytics szolgáltatás által készített naplók kerülhetnek.
Ezeket a naplókat bármilyen Azure-ban futó szolgáltatás eléri, illetve bármilyen alkalmazás, amely képes HTTP üzeneteket küldeni normál vagy biztonságos csatornán – így .NET-es alkalmazásaink is. A naplófájlok szabványos Azure tárolókba kerülnek, tehát az Azure Storage Blob és Table API-jain keresztül elérhetjük őket.

A naplózási szolgáltatást (Logging Service) társzolgáltatásonként aktiválhatjuk; tehát külön-külön engedélyezhetjük a blobra, a table storage-ra, illetve a queue storage-ra. Aktiválás után a szolgáltatás egyaránt naplózza a sikeres és a sikertelen, a hitelesített és az anonim hozzáférési kísérleteket és szerveroldali hibaüzeneteket.
A naplózás az Azure Storage blob szolgáltatásának segítségével történik. A naplózás aktiválásakor megjelenik egy $logs nevű tároló (konténer) Blob Storage-on belül. A tárolóban nem tudunk új blobokat létrehozni, és meglévőket sem fogunk tudni frissíteni. Csupán arra van lehetőségünk, hogy a naplózási szolgáltatás által létrehozott blobokat olvassuk, illetve töröljük. Magát a tárolót sem tudjuk törölni.
Az új blob tároló létrejötte nem befolyásolja már meglévő alkalmazásaink működését. Ha kilistázzuk az összes tárolót, a $logs nem kerül bele a listába. Csak akkor érhetjük el a benne lévő adatokat, ha közvetlenül hozzá csatlakozunk, a következő séma szerint:

protokoll://hozzáférés.blob.core.windows.net/$logs

Itt a hozzáférés a Storage Accountunk neve. Ezen belül a naplók a következő séma szerint érhetők el:

szolgáltatás/YYYY/MM/DD/hhmm/számláló.log

Itt a szolgáltatás a társzolgáltatás neve (blob, queue, table), a YYYY, MM és DD értelemszerűen az adott nap dátuma, amikor a napló készült, a hhmm az óra (a perc részt jelenleg nem használja a szolgáltatás), a számláló pedig egy hat számjegyű azonosító, amely csupa nulláról indul, és egyszerű inkrementálással változik, ahogy a szolgáltatás újabb naplókat hoz létre. A naplózási blobok tartalmának sémájáról a http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windowsazure/hh343259.aspx címen ad összefoglalót a Microsoft.
A használati metrikákat rendelkezésünkre bocsátó monitoring (felügyeleti) szolgáltatás a naplózáséhoz hasonló módon külön-külön aktiválható a Windows Azure Storage egy-egy társzolgáltatására. Aktiválás után a szolgáltatás naplózza, hogy adott időintervallumban hány tranzakciót hajtottak végre az egyes társzolgáltatásoknak, illetve ezen belül az egyes kérésekből (pl. tábla olvasása, üzenet üzenetsorról való leemelése stb.) mennyi történt és hány hiba fordult elő. A metrikákat óránként frissíti a Logging Service.
A tranzakciók figyelésén kívül naponta eltárolja a rendszer blobtárunk méretét. Ennek keretében jelentést kapunk arról, hogy hány bájtot fogyasztanak összesen a blobjaink (elviekben 100TB a plafon, de ezt csökkenti a táblák és üzenetsorok felhasználása), hány tárolónk (konténer) van, illetve ezekben összesen hány blob objektumunk található. A tárméretre vonatkozó metrikák a jövőben elérhetők lesznek a Queue és a Table szolgáltatások számára is.
Az adatokat a monitoring szolgáltatás esetében is a WAS szabványos API-ján keresztül érhetjük el, illetve itt is, akárcsak a naplózási szolgáltatásnál, a Storage Accountunkhoz tartozó 100TB-on felüli 20TB-nyi hellyel gazdálkodik az Azure. Ezúttal azonban nem blobokban tárolja el az adatokat, hanem a Table Storage szolgáltatást felhasználva.

A három társzolgáltatáshoz egy-egy $MetricsTransactionSzolgáltatásnév nevű táblát hoz létre, ahol a Szolgáltatásnév az adott társzolgáltatás neve, nagybetűvel kezdve (Blob, Queue, Table). A blob szolgáltatáshoz használhatjuk még a $MetricsCapacityBlob nevű táblát is, mely a méretre és kihasználtságra vonatkozó adatokat tárolja el. A Windows Azure egy későbbi verziójában használhatjuk majd a $MetricsCapacityQueue és $MetricsCapacityTable táblákat is a két másik társzolgáltatáshoz. Ezek a speciális táblák a táblák listázása során nem jelennek meg, csak azokat közvetlenül lekérdezve férhetünk hozzájuk.
A táblák a Table Storage-nél szokásos séma szerint érhetők el:

protokoll://hozzáférés.table.core.windows.net/Tables(“táblanév”)

Itt a hozzáférés a Storage Accountunk neve, a táblanév pedig az ezúttal metrikai adatokat tartalmazó tábláé. Ne feledjük, hogy ezek mind egy $ jellel kezdődnek! Ezeknek a táblák sémáját a http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windowsazure/hh343264.aspx címen írja le az MSDN.

Fontos tudnivaló, hogy a Storage Analytics szolgáltatás nem ingyenes. Éppen ezért van arra szükség, hogy külön aktiváljuk. Ahogy az előbbiekben megismerhettük, a Storage Analytics szolgáltatás a WAS képességeit felhasználva működik, így azzal egyetemben tranzakciónkénti, illetve tárhelyhasználat utáni díjat számolhatnak fel, ha bekapcsoljuk.

Holnap a 11. fejezettel folytatjuk!

12 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Magyar nyelvű Windows Azure-könyv + interjú | d/fuel

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 11. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 12. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s