Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal ismét Király Istvánnal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

Az előző bejegyzések:

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltél magadról, a Windows Azure-hoz fűződő kapcsolatodról és a saját területeden jelentkező újdonságokról. Mit tudhat meg az általad írt fejezetből az olvasó?

Az általam írt második fejezetben az olvasó átfogó képet kap arról, hogy hogyan hozhat létre a PowerShell segítségével virtuális gépeket, illetve hogyan módosíthatja azok beállításait. A későbbi részben szó esik a System Center alapú menedzsmentről, megismerheti az AppController 2012-ben rejlő lehetőségeket és azt, hogyan kezelheti egy felületen a publikus és a privát felhőt. A fejezet végén egy mentési megoldással a Windows Azure Online Backup szolgáltatás lényegét tekintjünk át, a Data Protection Manager és az online backup közös lehetőségeivel együtt.

Részlet a 8. fejezetből:

Windows Azure Online backup: mentés a felhőbe

A Windows Azure Online Backup és a Windows Azure Active Directory szolgáltatások jelen pillanatban még csak próbaváltozatban érhetők el, és a két szolgáltatásra egyszerre lehet regisztrálni.
A felhőbe mentés koncepciója már régóta működő megoldás, de a Microsoft közvetlenül nem támogatta azt. Vásárolhattunk ugyan tárhely szolgáltatást az Azure-on, de az adatok „kijuttatása” már a mi feladatunk volt. A Windows Server 2012 érkezésével ez is megváltozik.

Az Azure Online Backup a szervereken tárolt adatok mentését támogatja, a hozzá elérhető ügynök alkalmazás telepítő eszköze Windows Server 2012-t követel meg. Ezt nem elsődleges mentési megoldásként, hanem biztonsági tartalék képzéseként célszerű kezelni.
Vagyis: nem kell lebontatnunk vagy felszámolnunk az eddigi mentési megoldásokat és stratégiákat, hanem kedvünk szerint kibővíthetjük azt egy új biztonsági elemmel, a felhőbe mentéssel.

Természetesen kisvállalatok esetén használhatjuk kizárólagosan ezt a megoldást is, de tudnunk kell róla, hogy ez a szolgáltatás nem támogatja a lemezkép alapú mentést, vagyis a teljes szerverünk nem állítható vissza a felhőből! Szintén említést érdemel, hogy a System Center Data Protection Manager 2012 SP1-es verziója is együtt tud működni ezzel a szolgáltatással.
Tekintsük át röviden, hogyan lehet használatba venni ezt a szolgáltatást!

Regisztrációra használd az alábbi linket: https://www.windowsazure.com/en-us/home/features/online-backup/!
Bejelentkezés után a főoldalon kattints a Your Organization’s Services alatt a Manage menüpontra! Két típusú telepítő eszközt is elérhetsz:

 • Windows Server 2012
 • Windows Server 2012 Essentials

A szolgáltatás magában foglal 300GB online tárterületet, ez elegendő teret biztosít a tesztelésre.
Az ügynök telepítése után regisztrálnod kell a szervert, meg kell adni az online bejelentkezési adataidat és a titkosítási beállításokat is (8-6 ábra). Természetesen több szerverről is fel tudsz iratkozni ugyanarra az online tárterületre.
A regisztrációt követően az asztalon lévő Windows Azure Online Backup ikonnal indíthatod el a konfigurálást, ütemezhetsz különböző mentéseket, generálhatsz titkosító kulcsokat, sőt a sávszélesség szabályozását is meghatározhatod!
Célszerű az első nagyobb mentést éjszakára időzíteni, ezt követően a különbségi mentések már gyorsan lemennek akár napközben is. Az adataid titkosítva kerülnek a felhőbe és tárolódnak ott, a program még azok tömörítéséről is gondoskodik.

8-6 ábra: Szerver regisztrálása

8-6 ábra: Szerver regisztrálása

A Windows Server 2012 Essentials-hoz készült telepítő annyiban más, hogy a kezelőfelület beépül a termék saját menedzsment felületébe, a Dashboardba, és onnan tudod konfigurálni az egyes beállításokat (8-7 ábra).

8-7 ábra: Online backup felület az essentials server kezelőpaneljén

8-7 ábra: Online backup felület az essentials server kezelőpaneljén

Az eszköz funkcióban nincs eltérés, a felhasználói felület azonban alkalmazkodik az Essentials serverhez.

Holnap a 9.fejezettel folytatjuk!

10 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 9. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s