Windows Azure lépésről lépésre, 7. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Pellek Krisztiánnal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

Az előző bejegyzések:

Kérlek, mesélj magadról néhány mondatot, mivel foglalkozol és hol?

2011 óta dolgozom a Microsoftnál a Nagyvállalati Szolgáltatások(MCS) üzletágban tanácsadóként. A Microsofttal egyetemi hallgatóként 2006 óta vagyok kapcsolatban. Emellett épp a saját cégemmel próbálok a cloud piacra belépni.

Mi a kapcsolatod a Windows Azure-ral?

Jelenleg az IaaS jellegű felhasználás mellett a PaaS fejlesztési lehetőségek foglalkoztatnak. Ez egy rendkívül érdekes és egyenlőre még ismeretlen terület, ami a következő években fog kibontakozni. Átlagos felhasználás mellett nem annyira látszik, de ha jobban megnézzük, hihetetlen potenciált hordoz a platform. Nincs még egy olyan rendszer, ahol hasonló sebességet/megbízhatóságot/árat kapunk.

Mivel ismerteti meg az általad írt fejezet az olvasót?

Az én fejezetemben a Windows Azure mint háttértár jelenik meg. Természetesen erre is igaz amit az előbb mondtam. Nagy (épített) rendszerekhez képest jelképes összegekből kapunk tetszőleges méretű tárterületet. A kedvenc részem az online backup szolgáltatás, ahol kb 10perc munkával egy olyan minőségű biztonsági mentést kapunk, amivel a legtöbb rendszer üzemeltető nem találkozott még.

Milyen újdonságokat látsz a saját területeden?

Rövid távon az IaaS szolgáltatás fokozatos terjedésére számítok, hosszú távon pedig “saját” PaaS szolgáltatások megjelenésére. A hagyományos cloud technológiák terjedésével ( pl. skydrive ) egyre több felhasználó ismeri meg a felhőben rejlő lehetőségeket, és kezdi majd el használni. Jelenleg sokan félnek még itt tárolni az adataikat, de amilyen ütemben bővülnek a szolgáltatások, én nagyon gyors felfutásra számítok. Ami a PaaS-t illeti, szerintem a legtöbben még nem igazán értették meg az ebben rejlő lehetőségeket, de remélem a jövőben ez is változni fog.

Részlet a 7. fejezetből:

Az Azure Storage architektúrája

A fenti három szolgáltatás (Blob, Table, Queue) látszólag teljesen különböző, valójában azonban ugyanarra az infrastruktúrára épülnek.
Minden Azure-adatközpont egy vagy több storage stampet tartalmaz. Ezek a storage stampek alkotják a Storage szolgáltatás alapját. Egy storage stamp több szerver-rack csoportja. Minden egyes rack egyben egy önálló fault domain, azaz nincs olyan hardver, amin két rack osztozna. Ez azt jelenti, hogy bármilyen hardverhiba is történik, maximum egy racket tud magával vinni. A rackekben pedig természetesen nagyméretű merevlemezekkel vagy SSD-kkel felszerelt gépek vannak (7-1 ábra).

7-1

7-1 ábra: Azure adatközpont, Storage Stamp-ek, rackek és bennük a gépek

Az Azure Storage mindent három replikában tárol. Amikor feltöltesz egy fájlt, beírsz egy táblasort vagy beküldesz egy üzenetet, akkor addig nem lesz sikeres a művelet, amíg mind a három replika írása sikerrel be nem fejeződött. A három replika mindig ugyanabban a storage stampben, de három különböző rackben van, ezért egy (vagy akár két) egyidejű hardverhiba sem tudja megsemmisíteni vagy akár elérhetetlenné tenni adataidat. Az Azure Storage pedig folyamatosan monitorozza a replikák állapotát, és a kiesett replikákat rögvest pótolja. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a szolgáltatás rendkívül megbízható.
A fentiek a 7-2 ábrán láthatók: az ábrán a Storage Stamp 1 tárolja az adataidat, egy-egy replika található az első, második és harmadik rackben is. Egy replika természetesen lehet, hogy több gépre is szét van szórva (lehet pl, hogy egyetlen gép merevlemezére nem fér rá).

7-2

7-2 ábra: A replikák elhelyezkedése a Storage Stamp 1 rackjeiben

Még ennél is nagyobb adattárolási biztonság érhető el a georedundancia segítségével. Ez egy igény szerint ki- és bekapcsolható szolgáltatás, ami adataidat folyamatosan replikálja egy másik adatközpontba. A másodlagos adatközpont mindig az adott földrajzi régión belüli (azaz ha eredetileg pl. a West Europe adatközpontot használod, akkor adataid a North Europe adatközpontba másolódnak). Az átmásolt adatok a másodlagos adatközpontban is három replikában tárolódnak, bekapcsolt georeplikáció mellett tehát adataid összesen hat példányban léteznek, két különböző földrajzi telephelyen és hat önálló hardverkészleten. A georeplikáció segítségével tehát páratlanul magas adattárolási megbízhatóság érhető el.
A 7-3 ábra mutatja be a georeplikációt. Az elsődleges adatközpontban adataid három másolatban, másolatonként külön-külön rackben léteznek, továbbá egyirányú, folyamatos replikációval átkerülnek a másodlagos adatközpontba is, ahol szintén három másolatban, három különböző rackben tárolódnak.

7-3

7-3 ábra: A georeplikáció működés közben

Az adattárolás megbízhatósága mellett nagyon fontos természetesen a szolgáltatás gyorsasága, skálázhatósága is. Ezt biztosítják a partíciók. A Storage szolgáltatásokba feltöltött elemeket az Azure partíciókra osztja: Blob Storage esetén egy fájl, Table Storage esetén az azonos kulcsú rekordok, Queue Service esetén pedig egy várakozási sor (és a benne lévő összes üzenet) alkot egy partíciót.
Nézzük, hogy viselkednek a partíciók (az egyszerűség kedvéért egy replikán belül)!
Az egy partícióba tartozó elemek mindig egy fizikai gépen lesznek. Ennek köszönhetően a partíción belül végzett műveletek atomiak (vagy teljesen lefutnak, vagy egyáltalán nem).
Az ugyanahhoz a felhasználóhoz tartozó partíciók azonban nem biztos, hogy egy fizikai gépen vannak. Két partíció „lakhat” együtt, de az Azure szét is rakhatja őket különböző fizikai gépekre.
Ennek köszönhetően az Azure Storage akkora adatmennyiségeket is képes kezelni, amiket egy fizikai gép nem tudna: egyszerűen több partícióra bontja az adatokat, és ezeket szétosztja több fizikai gép között.
Ennek hátránya persze, hogy partíciók között nem atomiak a tranzakciók. Fájlok és várakozási sorok esetén ez ritkán okoz gondot, tábláknál viszont okosan kell megválasztani a particionálás módját. Erről lásd később, a Table Storage-dzsal foglalkozó fejezetben.
A 7-4 ábra vizualizálja a partíciókat. Az ábrán a Storage Stamp 1-en belül vannak az adataid, három replikában. A Rack 1, 2 és 3 is tartalmaz 1-1 replikát. A replikákon belül pedig adataid három partícióra vannak szétosztva, a partíciókat különböző színek jelölik. Láthatod, hogy minden replikán belül külön-külön fizikai gépek tárolják az egyes partíciókat.
Ha további adatokat töltenél fel, akkor az új adatok mindhárom replikába bekerülnének, és az adatmennyiségtől függően újabb partíciók jönnének bennük létre. Könnyen látható, hogy az Azure Storage óriási adatmennyiségeket is gyorsan képes kiszolgálni (a partíciós mechanizmus segítségével párhuzamosíthat, több gép tároló- és számítási kapacitását vonhatja be), és eközben az adattárolás megbízhatósága folyamatosan magas maradhat (mert eközben folyamatosan karbantartja a replikákat is).

7-4

7-4 ábra: A különböző partíciók, színkódolva, a replikákon belül

Holnap a 8.fejezettel folytatjuk!
Reklámok

10 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 7. fejezet – interjú és részlet

  1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 9. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

  10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s