Windows Azure lépésről lépésre, 5. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Király Istvánnal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

Az előző bejegyzések:

Kérlek, mesélj magadról néhány mondatot, mivel foglalkozol és hol?

Rendszermérnökként és trénerként elsősorban üzemeltetéssel, rendszergazdai feladatokkal foglalkozom, de gyakran tartok oktatásokat, előadásokat is. 2007 óta töltöm be a SolarCapital Markets Zrt informatikai igazgatói posztját, e mellett saját cégem a KingSol Kft ügyvezetői teendőit is ellátom. Cégünk kis- és közepes vállaltoknak nyújt informatikai szolgáltatásokat. A Microsoft-tal lassan két éve dolgozunk együtt különböző projekteken.

Mi a kapcsolatod a Windows Azure-ral?

Bevallom őszintén az első találkozásunk nem sikerült túl jól! Farkas Bálint egyik előadásáról távoztam keserű szájízzel, persze nem Bálint előadásmódja miatt, hanem azért, mert kezdetben az Azure platform csak a fejlesztőket célozta meg. Üzemeltetőként távol állt tőlem ez a világ.
Később a szoftver szolgáltatások megjelenésekor (Windos Intune, Office 365) már én is részt vettem a bevezetési kampányokban, a népszerűsítésben. Az igazi „izgalmakat” viszont az infrastruktúra szolgáltatások megjelenése hozta, végre telepíthetünk szervert a felhőbe, készíthetünk virtuális hálózatokat stb.

Mivel ismerteti meg az általad írt fejezet az olvasót?

Két fejezetet írtam, az első címe: Virtuális Gépek. Próbáltam gyakorlati oldalról bemutatni a szolgáltatást. Az írást megelőzően, 2012 nyarán tartottam több nyári IaaS WorkShop-ot is a Microsoft-nál és az ott szerzett tapasztalatokat is felhasználtam. Mire kell figyelni a virtuális gépek készítésénél? Hogyan tudunk több gépet összekapcsolni, hogyan tudunk saját lemezképet feltölteni? Ha megfelelő teljesítményt szeretnénk elérni figyelni kell a különböző lemezek konfigurálására, ismernünk kell a lemezek típusait, a cache módozatokat stb. A megfelelő paraméterek ismerete és beállítása segíti az olvasót a helyes konfiguráció kialakításában.

Milyen újdonságokat látsz a saját területeden?

Több helyen is olvastam, hogy a rendszergazdák tömegesen vesztik majd el az állásaikat, mert a felhő egyre inkább részese lesz a mindennapi életünknek. Nem értek egyet ezzel a felvetéssel. Meg kell tanulnunk másképp gondolkozni, az infrastruktúra keretei túllépik a fizikai határokat, de ettől még üzemeltetni kell a rendszereket!
Mindenképp arra számítok, hogy egyre nagyobb lesz az integráció a publikus és a privát felhő között, ez az első és legfontosabb lépés.

Részlet az 5. fejezetből:

Az Azure VM szerepkör és a virtuális gépek összehasonlítása

Kezdjük az ismerkedést az előzmények áttekintésével! Az Azure megjelenésével kezdetben „csak” platformszolgáltatásokat (Platform-as-a-Service, PaaS) vehettél igénybe. Ezek elsősorban a fejlesztőknek szóltak és valahogy így működtek: „töltsd fel a kódot és mi futtatjuk neked”. Az Azure szolgáltatásai két nagy csoportba sorolhatók:

 • Worker Role/Web Role
 • VM Role

A Worker Role használata során feltöltöd a kódot az Azure-ba és mással már nem is kell foglalkoznod! Az operációs rendszerek foltozása, futtatása, karbantartása nem a te feladatod. Mindenről az üzemeltető (Microsoft) gondoskodik. Ugyanígy működik a Web Role is azzal a különbséggel, hogy kimondottan Internet Information Services (IIS) alatt futtatható kódokat helyezhetsz el. Tehát, készíthetsz olyan alkalmazásokat a felhőben melyek egy része Web Role-ban fut, (például egy weboldal) más része meg Worker Role-ban (például a weboldal mögött elhelyezett alkalmazások). Mi ezzel a baj?

Két dolog hiányzik a PaaS szolgáltatásokból: a tartósság és az azonnali rendelkezésre állás! A Worker és Web role-ok esetében a helyi fájlrendszerben lévő fájlok elvesznek, a terítés (deployment) folyamata néha nagyon nehézkes és lassú.
Az alkalmazásod publikálási folyamata az alábbi lépésekből áll:

 1. Megfelelően előkészített és karbantartott operációs rendszer lemezkép keresése
 2. Lemezkép terítése, majd indítása
 3. Szeparált alhálózatok létrehozása
 4. Portok és tűzfalszolgáltatás beállítása
 5. IP cím és DNS szolgáltatás biztosítása
 6. A feltöltött kód futtatásához szükséges környezet előkészítése
 7. A kód futtatása

Minél bonyolultabb az alkalmazás, annál tovább tart ez a folyamat. Vagyis a legapróbb változtatás esetén is az egész procedúra kezdődik elölről. Ez nem hiba, ez működési sajátosság!
Ahhoz, hogy a fájlrendszerhez állandó és perzisztens hozzáférésünk legyen, és gyorsan tudjunk virtuális környezeteket készíteni, a Windows Azure platformon be kellett vezetni a virtuális gépek szolgáltatást (Infrastructure-as-a-Service, IaaS) is.
A szolgáltatás révén hozzáférést kapsz az infrastruktúrához. Te döntöd el, hogy milyen lemezképet terítesz, mikor frissítesz, milyen portokat és tűzfal szabályokat használsz stb. Természetesen, az IaaS és a PaaS szolgáltatások által nyújtott előnyöket ötvözheted is, létrehozhatsz olyan környezeteket, melyeknek egy része a VM Role, másik része a virtuális gép szolgáltatásokat használja. A virtuális gépek és a VM Role-ok közötti alapvető különbségeket az 5-1 táblázat tartalmazza.

Tulajdonság VM szerepkör Virtuális gépek
Tárolás Nem perzisztens Perzisztens
Gyors létrehozás
Telepítés VHD készítés helyben, majd feltöltés VHD készítés közvetlenül az Azure-ban vagy VHD készítés helyben, majd feltöltés
Hálózat Kezelése Service modell segítségével Kezelése portálról vagy script-ből
Felhasználási terület Komplex alkalmazások futtatása Olyan alkalmazások futtatása, melyek megkövetelik a perzisztens tárolást.

Összefoglalva az eddigieket, láthatod, hogy a különböző szolgáltatások más-más csoportokat (fejlesztők, üzemeltetők) céloznak meg, és más üzleti területeken használhatóak (üzemeltetés, fejlesztés).
A Worker Role és a Web Role funkció inkább a fejlesztőknek szól, vagy azoknak akik kevésbé értenek az üzemeltetéshez, a virtuális gépek szolgáltatás inkább az infrastruktúra működtetőit célozza meg, bonyolultabb hibrid alkalmazások futtatására, komplex informatikai infrastruktúra kiépítésére ad lehetőséget. Ez a fejezet ezt a szolgáltatást mutatja be és elsősorban üzemeltetési kérdéseket feszeget.

Holnap a 6. fejezettel folytatjuk!
Reklámok

17 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 5. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 6. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 7. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 9. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 11. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 12. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 13. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 14. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 15. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 16. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 17. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s