Windows Azure lépésről lépésre, 4. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Farkas Bálinttal beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

Az előző bejegyzések:

Kérlek, mesélj magadról néhány mondatot, mivel foglalkozol és hol?

Még egyetemi éveim elején alatt csatlakoztam a Microsofthoz gyakornokként, a fejlesztői és platformevangelizációs csapatnak dolgoztam fejlesztőként, előadóként. Azóta is ott vagyok, az Azure megjelenése óta elsősorban ezzel a platformmal foglalkozom, emellett van egy saját kis cégem is.

Mi a kapcsolatod a Windows Azure-ral?

Már a platform megjelenése előtt hallottam rebesgetni róla. Nagyon megtetszett az „informatika, mint közmű” ötlet, a szakdolgozatomat és a diplomamunkámat is az Azure-ból írtam, illetve az Azure 2010-es magyarországi megjelenése óta főleg ezzel a technológiával foglalkozom és fejlesztői munkán kívül más cégeket is segítek a platform bevezetésében.

Mivel ismerteti meg az általad írt fejezet az olvasót?

Az előző szerzőkhöz hasonlóan nekem is több fejezetem van, a legelső az „Első lépések”. Szívesen emelnék ki magasröptű filozófiai gondolatokat a fejezetből, de erre nincs lehetőségem – a fejezet pontosan az, aminek a címe alapján tűnik, vagyis ismerteti az Azure használati modelljét és segít végigkattintani a regisztrációs varázslókat. 🙂

Ettől függetlenül ez természetesen egy lényeges elem a könyvben, egy helyen összefoglalja az Azure használatának megkezdéséhez szükséges regisztrációval, eszközökkel kapcsolatos tudnivalókat és igyekszik megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket, kétségeket.

Második fejezetem az Azure Platform-as-a-Service részét mutatja be, vagyis az Azure felhőalkalmazások készítését – ez már jóval érdekesebb témakör. Harmadik fejezetem pedig az Azure árazásával foglalkozik.

Milyen újdonságokat látsz a saját területeden?

Ha ezt a kérdést most szűken az „Első lépések” fejezetre értjük, akkor ott azt látom, hogy az Azure felhasználói élménye nagyon kiforrottá vált. Az egész kezdeti élmény nagyon profin megtervezett, minimális kattintás- és gépelésszámot igénylő felületeken történik, új felhő-fiókunkhoz néhány perc alatt hozzájuthatunk. Mindez az új, tisztán HTML alapú és a Microsoft „Modern” designnyelvét használó Azure-portál bevezetése óta van így. Nagyon szeretem ezt a felületet, mert szinte minden felhasználó kiemeli, hogy milyen tetszetős. Olyan céget is ismerek, aki saját terméke felületét az Azure regisztrációs- és menedzsment-portálja alapján mintázta meg.

Részlet a 4. fejezetből:

Hogyan szerezhetsz Azure-t?

Az Azure előfizetés jelentése

Az Azure nem hasonlít egy dobozos termékre, nem lehet egyszer „megvenni” egy darabban, mint egy hagyományos szoftvert. Ehelyett előfizetéses alapon működik: miután beregisztráltad magad, az Azure nyilvántartja a felhasznált erőforrásokat, és utána ezek alapján kell fizetned.

Ez egyben óriási előny is:

 • Egyrészt az Azure szándékosan úgy került kialakításra, hogy maga a regisztráció teljesen kockázatmentes, és a használni kívánt technológiák is teljesen szabadon, „étlapszerűen” megválogathatók – mindig csak az után fizetsz, amit ténylegesen használsz is. Nincsen semmilyen alapdíj, készenléti díj, vagy efféle. Ha nincs szükséged mondjuk Windows virtuális gépekre, csak egy SQL adatbázist szeretnél elhelyezni a felhőben, akkor kizárólag a SQL adatbázis díjait számlázza ki az Azure.
 • Másrészt (ahogy erről a könyvben korábban már olvashattál) ezzel egy nagy kockázatot is levesz a válladról a felhő: mivel az árazás mindig a pillanatnyi felhasználásodat követi, ezért sokkal rugalmasabban tervezhetsz, mint hagyományos IT-infrastruktúra esetén.
  Ha mondjuk a hónap legnagyobb részében kettő szerver elbírja az alkalmazásod terhét, de havonta néhány napig (pl. a havi zárás ideje alatt) a megnövekedett teher miatt ideiglenesen öt szerverre van szükséged, akkor ennek a rugalmasságnak köszönhetően már nem kell folyamatosan öt szervert vásárolnod és üzemben tartanod (vagy bérelned).
  Hozz létre kettőt, a nehéz időszakban hozz létre még plusz hármat, amiket a nehéz időszak elmúltával rögtön le is törölhetsz.
  A számládon a plusz három szerver díja kizárólag a felhasználás tényleges idejére jelenik meg (vagyis töredékáron mondjuk egy teljes havidíjhoz, vagy egy tényleges vásárláshoz képest).

Az Azure-használat megkezdéséhez tehát nincs szükséged tényleges vásárlásra. Az első lépés az, hogy regisztrálsz magadnak egy előfizetést (angolul: subscription). Utána minden, amit csinálsz, minden létrehozott vagy felhasznált erőforrás ezen előfizetés „alatt” történik majd.

Egy előfizetés mindig egy konkét Live ID-hoz (új nevén Microsoft Account) kötődik majd. Ha használsz XBOX Live-ot, van Hotmail vagy Messenger fiókod, akkor már rendelkezel Live ID-val – ha még nem, a regisztráció ingyenes és gyors. Amikor létrehozod az előfizetést, az Azure-előfizetés hozzákötődik majd a használt Live ID-hoz; később ezzel a Live ID-val tudsz belépni az Azure menedzsment portáljára és műveleteket végezni.

Előfordulhat, hogy egy cégnél vagy egy csapatban többen, megosztva szeretnétek használni egy előfizetést. Erre természetesen van lehetőség, erről lásd a fejezet későbbi szakaszát.

Kellemes hétvégét mindenkinek, hétfőn az 5. fejezettel folytatjuk!
Reklámok

17 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 4. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 5. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 6. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 7. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 9. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 11. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet - A magyar Windows Azure közösség blogja - devPortal

 12. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 13. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 14. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 15. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s