Windows Azure lépésről lépésre, 2. fejezet – interjú és részlet

A tervek szerint március 12-én megjelenik a „Windows Azure lépésről lépésre”, az első magyar nyelvű szakkönyv a Microsoft felhőplatformjáról. Mostantól kezdve egészen a megjelenés napjáig minden munkanapon foglalkozunk a könyvvel: rövid interjúkat készítünk az egyes fejezetek szerzőivel, és egy-egy részletet is közzéteszünk a könyvből. Ezúttal Kőnig Tiborral beszélgetünk munkájáról, az Azure-ral való kapcsolatáról és a könyvben vállalt szerepéről.

 

Az előző bejegyzések:

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltél magadról, a Windows Azure-hoz fűződő kapcsolatodról és a saját területeden jelentkező újdonságokról. Mit tudhat meg az általad írt fejezetből az olvasó?

A 2. fejezet címe: Mikor jön jól az Azure? Az előző fejezet tisztába tette a számítási felhő megkülönböztető jegyeit, képességeit, a lehetséges bevezetési és szolgáltatásmodelleket, most a felhő egy tényleges megvalósítását, a Windows Azure-t mutatom be. Egy (szerintem :-)) nagyon érdekes történeti áttekintéssel, Ray Ozzie-nak a Microsoft működését átformáló tevékenységével kezdek, majd áttérek a Windows Azure képességeire. Ezek száma folyamatosan nő, nagyjából félévente új és új szolgáltatások jelennek meg a platformban – a fejezet sorra veszi a jelenleg elérhetőeket. Az Azure segítségével sokféle alkalmazás kialakítható, bemutatom a Windows Azure néhány tipikus felhasználási területét.

Részlet a fejezetből:

Tipikus Windows Azure-alkalmazások

A Windows Azure segítségével sokféle alkalmazás kialakítható – íme néhány példa, valamint a bennük felhasználható Windows Azure-szolgáltatások.

Üzleti célú felhőalkalmazás

A felhő ideális környezet egy üzleti alkalmazás számára: gyorsan bevezetheted, nem tudod kinőni, és csak a tényleges használatért fizetsz. Az alábbi Windows Azure-képességek különösen jól jönnek:

 • Felhőszolgáltatások. Ha új alkalmazásról vagy egy meglévő alkalmazás új összetevővel történő kiegészítéséről van szó, nincs jobb választás a felhőszolgáltatásnál. Gyorsan bevezetheted, könnyedén skálázhatod, egyszerre futtathatod az aktuális és a tesztelés alatt álló következő verzióját, és bármilyen más szolgáltatással integrálhatod.
 • Virtuális gépek. Ha alkalmazásod olyan összetevőt is tartalmaz, amelynek telepítése és/vagy működtetése csak önálló virtuális gépen lehetséges, helyezd át a VM-et a felhőbe!
 • SQL adatbázis. Relációs adatbázis a relációs adatbázis-kezelő karbantartásának nyűgje nélkül – ráadásul egyszerűen szinkronizálhatod más földi és felhő-adatbázisokkal. Jelentések is kellenek? Ott az SQL Reporting, egy újabb kényelmes felhőszolgáltatás.
 • Active Directory. Ha felhasználóidat a vállalati címtárban kell azonosítanod, jó hír, hogy ezt a Windows Azure-ban is megteheted.
 • Szolgáltatásbusz. Segít, ha egyes adatokért és szolgáltatásokért vissza kell nyúlnod a vállalati adatközpontba.

Mobilalkalmazás háttérszolgáltatása

Mobilalkalmazásodat könnyedén kiegészítheted olyan felhőszolgáltatásokkal, amelyek megnövelik értékét és használhatóságát. Ebben az alábbi Windows Azure-képességek segítenek:

 • Mobilszolgáltatások. Adatbázisban tárolja alkalmazásod adatait, külső hitelesítésszolgáltatók (Microsoft Account, Facebook, GMail, Yahoo) segítségével azonosítja az alkalmazás felhasználóját, események hatására vagy időzítve kiszolgáló oldali szkripteket futtat, és üzeneteket küld a mobileszközre.
 • SQL adatbázis. A mobilszolgáltatások által kezelt adatok egy SQL adatbázisban találhatók. Ezt az adatbázist más alkalmazásokból és felületekről is elérheted, így központilag módosíthatod a mobileszközzel lekérdezett adatokat.
 • Webhelyek. Mobilalkalmazásodat kiegészítheted egy webes portállal, ami adminisztratív szolgáltatásokat nyújt, és a mobilfelületnél gazdagabb információkat jelenít meg.
 • Adattárolás. Mobilalkalmazásod médiafájlokat és más állományokat tárolhat a felhőben.

Felhőbe kihelyezett vállalati rendszer

Ha virtualizált adatközpontot használsz (esetleg akkor is, ha nem), a Windows Azure biztosítja vállalati alkalmazásaid, teljes rendszereid kihelyezését a felhőbe. Amire szükséged lesz:

 • Virtuális gépek. Használd a Microsoft által szállított lemezképeket, vagy gyárts sajátokat, és töltsd fel őket a felhőbe – máris néhány kattintásnyi közelségbe kerültél rendszereid felhőben történő futtatásához! Gyakorlatilag bármit futtathatsz a felhőben, ami a földi virtuális gépeiden működik (természetesen oda kell figyelned a licencek felhasználhatóságára és a támogatás érvényességére). Ha szeretnéd felmérni, meglévő rendszereid mely VM-jeit tudod migrálni, használd a MAP Toolkit  alkalmazást.
 • Virtuális hálózat. Segítségével védett vonalat alakíthatsz ki, amely összeköti a felhőben és a földi adatközpontodban lévő hálózatokat és a hozzájuk kapcsolódó eszközöket. Hibrid felhőmegoldást alakíthatsz ki, hozzáadhatod a felhőben futó gépeket a helyi rendszerfelügyeleti környezethez, szinkronizálhatod az adataidat, biztonsági mentést készíthetsz a földről a felhőbe és viszont.

Archívum

Ha nagy mennyiségű adatok szeretnél magas rendelkezésre állású környezetben, olcsón tárolni, és viszonylag ritkán használod, ismét csak a Windows Azure lehet a jó választás, méghozzá a következő szolgáltatás miatt:

 • Adattárolás. Mentsd adataidat közvetlenül a felhőbe a Windows Server vagy a System Center Data Protection Manager legújabb verziója segítségével.! A feltöltés ingyenes, a tárolás rendkívül olcsó, az Azure adattároló kapacitása pedig gyakorlatilag kinőhetetlen.

Holnap a 3. fejezettel folytatjuk!

About Kőnig Tibor

Informatika a való életben - 1 feleség, 2 gyerek - sci-fi, post-punk, jazz.

15 thoughts on “Windows Azure lépésről lépésre, 2. fejezet – interjú és részlet

 1. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 3. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 2. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 5. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 3. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 6. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 4. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 7. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 5. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 8. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 6. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 9. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 7. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 10. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 8. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 11. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 9. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 12. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 10. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 13. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 11. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 14. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 12. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 15. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 13. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 16-17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 14. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 17. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

 15. Visszajelzés: Windows Azure lépésről lépésre, 4. fejezet – interjú és részlet | Felhők között

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s