Második forduló, pontozás és díjak, bögre

Remek első fordulón vagyunk (majdnem) túl – íme néhány adat: 246 űrhajót indítottatok útnak, ezek közül 54 olyan van, amelyiknek a mesterséges intelligenciája a felhőben fut – ők versenyeznek tehát a díjakért. (Csak emlékeztetőül: érvényes Azure-előfizetés kell, ha nyerni akartok!) Köszönjük, hogy ilyen sokan velünk játszotok, írjátok a killer algoritmusokat, és jelentitek a fórumban a néha még előforduló hibákat – ezeket folyamatosan igyekszünk korrigálni. Cserébe azt ígérjük, hogy többször is “csavarunk” egyet-egyet a játékmeneten, nehogy elunjátok a dolgot!

Ebben a posztban az alábbi témákkal foglalkozunk:

 • az első forduló lezárása,
 • a győztesek jutalmazása,
 • újdonságok a második fordulóban,
 • a verseny összetett győztesének kiválasztása, és végül
 • egy kis kedvcsináló az Azure-hoz, igazi devportal.hu-stílusban!

Az első forduló lezárása

Az első fordulót – a Ti javaslataitokat is figyelembe véve – nem húsvét vasárnap, hanem húsvét hétfőn zárjuk le. Őszintén szólva nem adtunk sok esélyt annak, hogy a játékosok többsége húsvét hétfőn a locsolkodás és a kapcsolódó tevékenységek helyett inkább új algoritmusok programozásával töltötte volna az idejét. Így aztán ma éjfélkor, azaz kevesebb, mint két óra múlva feljegyezzük a győztesek sorrendjét.

A forduló győzteseinek jutalmazása

Ahogy a szabályzatban is írtuk, az egyes fordulók nyertesei (egész pontosan első három helyezettje) Microsoft-hardvereket kapnak. A holnapi nap folyamán újabb posztban tesszük közzé a forduló ereményét, a győztesek nevét és a díjakat.

Újdonságok a második fordulóban

Valószínűleg ezt várjátok a leginkább, hát hadd jöjjön: a második fordulótól kezdve szabad az út a kalózok számára, és többféle hajót is megvásárolhattok! A részletek, amelyek a hamarosan megjelenő új szabályzatból származnak:

Kalózkodás

Az űrhajók mostantól plazmaágyúkkal és pajzsokkal is felszerelhetők. Ezek fel- és leszerelésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a hajtóművekre és a szenzorokra: landolásonként egy módosítás végezhető el a hajón, vagyis ha valahol felszereltettél egy ágyút, akkor a következő ágyú (vagy pajzs, vagy szenzor, stb.) felszerelésére csak a következő csillagrendszerben van lehetőséged. Az ágyúk és pajzsok fel- és leszerelése ingyenes, viszont helyet foglalnak a hajón: egy plazmaágyú 20 egységet, egy pajzs pedig 10 egységet foglal a rakteredből.

Miután felszerelkeztél, ideje rabolni! Ha űrhajód 10 fényéves körzetében másik űrhajót érzékelsz, dönthetsz úgy, hogy rajtaütsz. Rajtaütés esetén a támadó nyer, ha több ágyúja van, mint ahány pajzsa a védőnek, egyébként kénytelen meghátrálni. Vagyis egy 3 ágyúval szerelt űrhajó minden esetben legyőz egy 2 pajzzsal szerelt másik űrhajót, viszont minden esetben visszavonul egy legalább 3 pajzzsal szerelt űrhajó elől. Ha rajtaütésed sikeres volt, akkor legénységed átrámol hozzád a megtámadott űrhajó rakterében lévő áruk közül annyit, amennyi csak befér hozzád. Nincs sok időd, ezért az áruk között nem válogathatsz, azt viszed, ami először a legénységed kezébe kerül. Az áldozat bankszámlájához nem tudsz hozzányúlni, és hajójában sem esik bántódás. Ha kénytelen vagy meghátrálni, akkor nem szenvedsz kárt (eltekintve persze attól, hogy eredménytelenül töltötted az idődet, amíg mások kereskedelemmel gyűjtötték a kreditet!)

Megtámadni csak olyan űrhajókat lehet, amelyek legalább 1 napja léteznek. Kezdőként tehát nem kell attól tartanod, hogy a játék legelejétől folyamatosan támadásoknak leszel kitéve. Továbbá ha megtámadtak és kiraboltak, 10 percig védve vagy az újabb támadások elöl.

Új űrhajómodellek

A galaxis űrkikötőiben immár újabb űrhajómodelleket is lehet vásárolni! Az első fordulóban megismert kezdő szintű űrhajó neve Cobra, raktere 100 egységnyi, ez korlátozza a felszerelhető kiegészítők és az elszállítható termékek mennyiségét. Induláskor ezt a hajót kapod, méghozzá ingyen.

Két új modell is megvásárolható:

 • a 200 egységnyi raktérrel rendelkező Nebula, ára 1 millió kredit, és
 • a 300 egységnyi raktérrel rendelkező Aquila, ára 10 millió kredit.

A nagyobb űrhajók borsos árúak, de érdemes elgondolkozni a váltáson, mert sokkal több felszerelés és áru fér rájuk. Ha váltottál egy nagyobb űrhajóra, akkor visszalépni kisebb irányba már nem lehet. Aktuális űrhajód nem kerül beszámításra (vagyis ha Nebulával repülsz, az Aquilára való váltás akkor is 10 millió kredit.)

A második forduló kezdete

Az új szabályok egy másik világban várnak majd rátok: április 10-én, azaz húsvét kedden déli tizenkét órakor egy féregjárat nyílik meg, és valamennyi hajó egy új környezetben találja magát. A féregjáraton nem vihetitek át eddig összegyűjtött pénzeteket, a felhalmozott rakományotokat és felszereléseteket – mindenki 5000 kreditről indul, egy Cobra osztályú hajóval. Az új világhoz új scaffold is tartozik, ezt a megszokott helyről tölthetitek majd le.

Az összetett győztes kiválasztása

Na, ezen sokat töprengtünk. Ahogy korábban jeleztük, a verseny három héten át tart, és ami a fődíjat illeti, csak egy nyertes maradhat, aki hazaviszi a Lumia 800-at. Ugyanakkor szerettük volna a később belépők számára is nyílttá tenni a versenyt. Ezért a végső győztest a következőképpen választjuk ki:

 • az első forduló első helyezettje 10, a második 9, a harmadik 8 pontot kap, és így tovább egészen a tizedikig, aki 1 pontot írhat jóvá
 • a jelentősen megnehezített második fordulóban a pontokat megduplázzuk, azaz 20, 18, 16, stb. pontot kap az első 10 helyezett
 • a még jobban megcsavart harmadik fordulóban pedig megtriplázzuk az eredeti pontokat (30, 27, 24, stb.)
 • a végén összeadjuk a három fordulóban szerzett pontokat
 • ha az első helyen pontegyenlőség lesz, a három forduló alatt megszerzett pénz összege dönt

Ezzel a megoldással extrém esetben egy olyan játékos is nyerhet, aki csak a harmadik fordulóban szállt be, de szuper algoritmusával mindenkit legyőz.

Kedvcsináló az “igazi” Azure-hoz

A méltán népszerű devportal-bögre, illetve a szintén szép karriert befutott HTML5-bögre mintájára nemsokára elkészül az Andromeda Trader-bögre, amit azok a játékosok kapnak, akik valódi Azure-előfizetésen (pl. egy 3 hónapos Trialon) futtatják az AI-t. Hamarosan megírjuk a bögréért jelentkezés módját!

Hajrá a további fordulók és a verseny megnyeréséért!

 

Reklámok

About Kőnig Tibor

Informatika a való életben - 1 feleség, 2 gyerek - sci-fi, post-punk, jazz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s