Azure fejlesztői konferencia, december 13.

Az év utolsó fejlesztői konferenciáját – legalábbis ez lesz az utolsó, ami a Windows Azure platformmal foglalkozik – december 13-án, Luca napján tartjuk. Három dolog miatt is megéri majd eljönni:

  • Vadonatúj felhőszolgáltatásokat ismertetünk majd, annyira újakat, hogy maga a "nagy" Microsoft is csak az előző hétvégén rántja le a leplet róluk – ezért aztán a napirendben egyelőre nem is oszthatunk meg minden részletet.
  • Gyakorlati megoldásokat mutatunk be, gyakorló fejlesztők közreműködésével – olyan problémákra keressük a választ, amelyek a legtöbb felhőprojektben előbb-utóbb felbukkannak majd.
  • Értékes szakkönyvet adunk minden résztvevőnek.

Ami a könyveket illeti, választási lehetőség is van (mármint az időben érkezőknek; aki késik, azt kapja, amiből még maradt):

A konferencia fizetős, a részvétel díja 5000 Ft (ez kevesebb, mint a fenti könyvek bármelyikének ára). Regisztrálni ezen a weblapon lehet, a jelentkezőkkel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot. Adatok az átutaláshoz: Szilke Kft., OTP Bank: 11703006-20249472 (kapcsolattartó: Mikecz Dalma, szilke(kukac)t-email.hu).
A tervezett napirend:

09:00-10:20  A Windows Azure platform decemberi újdonságai
Nem mondhatunk el mindent, különben hova lenne a meglepetés – de annyi már kiszivárgott, hogy a Microsoft jelentős mértékben leegyszerűsíti a regisztráció, az előfizetés-kezelés és a számlázás folyamatát. Az előfizetők költségplafont állíthatnak be (hogy az ingyenes előfizetés tényleg ingyenes legyen), valós időben követhetik az erőforrások használatát és számlájuk alakítását, és sokkal áttekinthetőbb, jobban kezelhető portált kapnak. Vannak persze technikai újdonságok is – ezekről majd inkább élőben számolunk be!

10:20-10:40  Szünet

10:40-11:20  Felhőalkalmazások automatikus skálázása
Ha felhőalkalmazásunk terhelése kiszámítható minta szerint alakul, előre meghatározhatjuk, melyik időpontban hány virtuálisgép-példányra lesz szükségünk. Ha viszont váratlan csúccsal kell szembenéznünk, jó lenne, ha maga az alkalmazás reagálna a megnövekedett igényekre – természetesen az általunk előírt logika szerint. Ezekre a követelményekre kínál megoldást a Microsoft patterns & practices csapata által december elején kiadott Autoscaling Application Block, amely egyszerűen beilleszthető felhőprojektünkbe – az előadásban bemutatjuk használatát.

11:20-12:00  Robusztus felhőalkalmazások készítése
A felhőplatformban, akárcsak az internetes fejlesztéseknél, előfordulhatnak tranziens jelenségek – a hálózat túlterhelt, ezért egy webszolgáltatás később válaszol, mint azt alkalmazásunk várná, és máris hibajelzést kapunk. Az orvosság az ilyen esetek rugalmas kezelése, például egy jól időzített ismétlés. A Microsoft patterns & practices csapatának egy másik friss terméke, a Transient Fault Handling Application Block kulcsrakész eszközt ad a fejlesztő kezébe – demonstráljuk használatát.

12:00-12:40  Ebédszünet

12:40-13:20  Federált hitelesítés a felhőben
Az üzletmenet szempontjából kritikus adatok és alkalmazások, amelyeket a vállalatok a saját adatközpontjukban tartanak, ritkán érhetők el külső felhasználók számára. A Windows Azure felhőplatform megoldást kínál egy ilyen kapcsolat biztonságos megvalósítására. Az eszközök: federált hitelesítés, hozzáférés-vezérlés és szolgáltatásbusz. Az előadásból kiderül, milyen gyakorlati lépések szükségesek egy nyitott, mégis jól védett környezet kialakításához.

13:20-14:00  Adatszinkronizálás ég és föld között
Ha elosztott adatbázisokra épülő megoldást szeretnénk létrehozni, a hagyományos út egy közzétevőkből és előfizetőkből álló replikációs rendszer kialakítása. Hogyan képezhetjük ezt le a felhőben, milyen eszközeink vannak az egyszerűen menedzselhető adatszinkronizációs megoldás megvalósítására? Az előadás bemutatja ennek folyamatát, és arra is kitér, hogyan hozzunk létre olyan alkalmazást, amely franchise jellegű üzleti modellt támogat.

14:00-14:20  Szünet

14:20-15:00  Mobilalkalmazások felhős háttérrel
Egyre több mobilalkalmazás épít valamilyen háttérszolgáltatásra – közösségi hálózatok és más hitelesítésszolgáltatók segítségével azonosítják a felhasználóikat, adatokat tárolnak, alkalmazásokat futtatnak a felhőben. A Windows Azure platform valamennyi három okostelefon-operációs rendszerhez, az Androidhoz, az iOS-hez és a Windows Phone 7-hez is elérhetővé tett egy-egy fejlesztői csomagot – mi most ez utóbbival foglalkozunk, konkrét példákat mutatunk az okostelefon és a felhő együttműködésére.

15:00-15:40  Piactér-támogató megoldások a felhőben
A Windows Azure Marketplace Magyarországról is elérhető, de más piactér-megoldásokat is érdemes megismerni, ha kereskedelmi célú alkalmazást készítünk. Ezen az előadáson (amelynek megtartása egyelőre még nem száz százalékban biztos) egy hazai partner mutatja be más fejlesztők számára is érdekes, készülőben lévő termékét.

15:40-16:00  Kérdések és válaszok

Mindenkit várunk a rendezvényen – továbbra is irány a felhő!

Reklámok

About Kőnig Tibor

Informatika a való életben - 1 feleség, 2 gyerek - sci-fi, post-punk, jazz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s