Azure GyIK a technológiával ismerkedőknek

A technetklub.hu számára csokorba gyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket, melyeket a valamilyen technológiában már jártas, de Azure-t még nem ismerő fejlesztők szoktak feltenni.

Mi ez az Azure? Már megint újra kell tanulni a fél Microsoft-platformot?

Az Azure gyakorlatilag nem más, mint a Microsoft alkalmazásszervereinek központilag hosztolt, azaz “felhőből kínált” változata. A platform három alkotóeleme a Windows Azure, a SQL Azure és az Azure AppFabric.

A Windows Azure szolgáltatásait igénybevéve gyakorlatilag a megszokott Windows Server alapú környezetbe tehetünk fel alkalmazásokat, azaz továbbra is Windows-zal, IIS-sel, .NET-tel van dolgunk.

A SQL Azure a helyi SQL Server felhőbe vitt verziója. A két termék olyannyira kompatibilis egymással, hogy az adatbázis sikeres felhőbe migrálása után elég a connection string-et módosítani, és alkalmazásunk észre sem veszi, hogy változás történt.

Az AppFabric pedig kiegészítő eszközöket ad a fejlesztők kezébe, hogy a felhőben és a földön lévő alkalmazásokat még könnyebb legyen egymással összekötni.

Összefoglalva: az Azure nem jelent drámai technológiai váltást. Természetesen van tanulnivaló, de a megszokott technológiákra és megszokott eszközökkel fejleszthetünk, valamint már meglévő alkalmazásaink átmozgatása sem jelent túlzott kihívást.

Miért jobb ez, mintha a jól bevált módon saját magamnál, esetleg egy külső hosztercégnél tartanám az alkalmazásokat és adatokat?

Nézzük a legfontosabb érveket technológiai és üzleti szempontból is.

Technológiai szempontok:

 • Skálázható és rugalmas: A felhőben nincs olyan, hogy elfogyott a hely, vagy kevés a memória. A legtöbb erőforrás magától skálázódik, ami meg nem, azt a webes felületen lehet néhány kattintással utánállítani. Ráadásul ez nem csak felfelé működik: ha lement a roham, ugyanilyen könnyen vissza is lehet venni, így nem kell fölösleges kapacitásért fizetni.
 • Gyors “onboarding”: Ha megvan az alkalmazás-ötlet, 5 perc múlva megvan hozzá a szerver is. Nem kell írni a beszerzési osztálynak és keresgetni a hosztert. Ugyanígy nincs gond a licencekkel sem (mert áruk benne van a felhő árában).
 • Jól menedzselt adatközpont: Jártál már olyan cégnél, ahol az asztal bal oldalán a munkaállomás, jobb oldalán meg a szerver áll? El lehet képzelni, hogy mi történik egy ilyen szolgáltatással, ha áramszünet, vagy ne adj’ Isten betörés van, esetleg a router teszi le a lantot. A felhőben az ehhez hasonló rendelkezésreállási és biztonsági problémákat a jól menedzselt vállalati adatközpontokkal megegyező magas szinten kezelik, és ezt írásba is adják.

Üzleti szempontok:

 • Nincs induló költség: Nem kell beruházni szerverbe, licencbe, stb. Az Azure pontosan méri a fogyasztást, és csak a ténylegesen elhasznált erőforrások után kell fizetni minden hónap végén. Azaz: tőkeköltség nincs, csak operatív költség. Továbbá nincs fix havidíj, üresjárati díj, rendelkezésreállási díj, stb – ha felhő-előfizetésünkön nincs semmi, akkor költsége 0 Ft.
 • Számolható kiadások: Az Azure költségei dokumentáltak, és használatunk ismeretében a díj pontosan tervezhető. Nincs olyan, hogy megdrágul az áram, vagy fizetésemelést kér a rendszergazda.
 • Megtakarítás: Egyetlen Azure-adatközpontban több százezer szerver kap helyet, így a tömegtermelés miatt a költségek alacsonyan tarthatók. Testreszabott számítások kérhetők pl. itt.
 • Nemzetközi jelenlét: Jelen cikk írásakor 3 kontinensen 6 nagy Azure-adatközpont található, melyek bármelyikébe, illetve egyszerre akár többe is feltehető alkalmazásunk. Magyar, kínai és amerikai ügyfelek egyaránt nagy sávszélességgel férhetnek hozzá. Ha pedig kimondottan nagy sávszélességet kell biztosítanunk ügyfeleinknek, pl. mert nagy fájlokat szolgálunk ki, akkor némi felárért és minimális plusz adminisztrációval kihasználható az Azure Content Delivery Network a maga több, mint 20 világszerte szétszórt kisebb adatközpontjával.

Én Java-s vagyok. Ki tudom majd használni az Azure-t?

Igen, ez kimondottan támogatott eset. A Java-hoz folyamatosan frissített Azure SDK tölthető le, az Eclipse pedig közel olyan szinten tud együttműködni Azure-ral, mint a Visual Studio.

Én PHP-s vagyok. Ki tudom majd használni az Azure-t?

Igen, ezt is támogatja a Microsoft. A PHP-hoz is letölthető a folyamatosan frissített Azure SDK, az Azure Companion projekt segítségével pedig minimális adminisztrációval telepíthető a felhőben futó PHP szerver.

Hol tudok nekikezdeni az Azure-ral való ismerkedésnek?

Magyar és angol nyelven is számos oktatóanyag érhető már el.

Magyarul ajánljuk a következőket:

 • A devPortal TV-n megnézhető Train4Business Azure események felvételei. Ezek egésznapos Azure oktatások voltak, melyek a teljes platformot lefedik.
 • A CloudDEV DVD anyaga, melyek szintén a platform nagyrészét lefedő videófelvételek.
 • A magyar Azure közösség blogja.

Angolul pedig remek kezdés a hivatalos Azure honlapon található oktatóanyagok, ezen belül is a Windows Azure Platform Training Kit, amely a teljes platformot lefedő, nagyon részletes tananyag.

Mennyibe kerül ez? Nem lesz sokkal drágább, mint egy havi 2000 forintos hoszter?

Az Azure árazása listában is megtekinthető, illetve egy interaktív eszköz segítségével is számítható.

Az igaz, hogy egy kisforgalmú weboldalt nem feltétlenül érdemes Azure-ra tenni, mert a legkisebb Azure szerver is drágább a pár dolláros havi költségű hosztereknél. De fontos látni, hogy Azure-ban dedikált szervert kapunk ezért a pénzért, a hoszter pedig tucatnyi más weblappal közös infrastruktúrára zsúfolva tartja a weblapunkat (shared hosting).

Ha viszont több kisforgalmú weblapunk van, azok már rárakhatók egy Azure szerverre. Továbbá az Azure egyes részei külön-külön is vehetők, így könnyen megtehetjük pl., hogy kódunk helyben fut, SQL szervert pedig a felhőből vásárlunk (egy 1 GB-os SQL Azure adatbázis épp 2000 forint körül mozog).

A cégemet érdekli az Azure, de nincs most erőforrásunk kiképezni a fejlesztőket és küzdeni a problémákkal. Van más megoldás?

Van, pont az ilyen cégek számára indult az Azure Expressz program. Ennek keretében a megvásárolt Azure előfizetésekhez a Microsoft Magyarország ingyenes tanfolyamot, konzultációt és egyéb kedvezményeket biztosít. A részletek a program honlapján olvashatók.

2 thoughts on “Azure GyIK a technológiával ismerkedőknek

 1. Én az Azure-t csak felhő tárhelynek szeretném használni, manuális backupra. Semmi hókuszpókusz csak egy megbízható és olcsó felhő tárhelyet keresek. Létezik az, hogy havi 1 EUR-ért elérhető egy 50GB méretű tárhely? A kalkulátor ennyit mond legalábbis. Van ennek bármilyen más járulékos költsége vagy alapdíja? Egyáltalán jól értelmeztem ezt?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s