Felhívás egy keringőre – a felhőben

Az elmúlt hetekben több ügyféllel és partnerrel is beszéltem, akik a Windows Azure felhasználásán gondolkodnak, olyan módon, hogy részben vagy egészben alkalmazásokat tegyenek ki a felhőbe. Sokan új fejlesztéseken törik afejüket, ahol a felhő ugyan cél, de nem azonnal, vagy nem teljes egészében. Sokan olyan webes (SOA jellegű) alkalmazást szeretnének fejleszteni, ahol ASP.NET, ASP.NET MVC és Silverlight technológiákat használnak, és ha majd az idő megérett rá, a felhőbe helyezik ki.

Sokan úgy szeretnék az alkalmazást kifejleszteni, hogy amit most kezdenek el kifejleszteni a jelenlegi technológiákkal, azt forráskód váltotatása nélkül – egyszerű konfigurációváltoztatással – fel tudják a későbbiekben tölteni a Windows Azure előfizetésükre.

A megoldás az lehet, hogy az Azure-ban megvalósított szolgáltatásokat, amelyeket az elkészítendő alkalmazásokban is használni szeretnének (pl. blob-ok, queue-k, caching, access control, stb.) egy absztrakciós réteggel elfedjük. E fölé a réteg fölé elkészítjük az ASP.NET/ASP.NET MVC/Silverlight technológiákat és az Azure szolgáltatásokat egyaránt megvalósító konkrét komponenseket. Amikor egy “hagyományos” alkalmazást a felhőbe helyezünk, egyszerűen a konfigurációs állományban lecseréljük az absztrakciós rétegre ültetett konkrét komponenseket, hogy azok már Azure szolgáltatásokat használjanak.

Te részt vennél-e egy olyan nyílt forráskódú fejlesztésben, amely ezt célozza meg? Milyen ötleteid, elképzeléseid vannak? Mi lenne az a három legfontosabb dolog, amit először elkészítenél?

Kommentezd ezt a bejegyzést!

5 thoughts on “Felhívás egy keringőre – a felhőben

 1. A kezdeményezés kiváló, főleg ha így összeszedetten az Azure plattformot célozza. Számomra a preferált a cross cutting összetevők közül:
  – security (bár a wif elég absztrakt ahhoz, hogy az sts mindegy hogy acs vagy saját, a probléma maga a wif függőség!)

  Ami szintén high-prior, hogy a blob, queue, role azure specifikus technológiákkal való függőséget lehessen absztrahálni. Ezekre egyébként vannak is kezdeményezések, legalábbis rémlik egy-kettő…

  Ezek egységesen viszont egy teljes alkalmazás architektúrában fogalmazhatóak meg. Ez is cél? Vagy inkább megfelelő standardok mellett adott IoC framework megvalósítással csak egyedi önálló komponensek?

 2. Kifejezetten ezért nem hiszem, hogy fejlesztenék valamit, de ha projekt közben megoldom valamelyik feladatot, azt szívesen berakom egy nyílt fejlesztésbe.
  Részemről az access control elfedése lenne talán a legfontosabb.

  • Az ACS elfedésére kiváltására, saját sts-re váltásra, alkalmazásod (RP) tekintetében csak konfiguráció váltásra lesz szükséged. Saját IP-STS-t fejlesztésre pedig Dominick Baier által írt IdentityServer project egy nagyon jó ugródeszka (valójában letöltöd és működik…).
   Persze ez most így könnyelmű, és szívesen segítek ezen területen bármiben, de ha szorít az idő érdemes ebben az irányban elindulnod.

   Olvasnivalónak pedig a claimsid.codeplex.com-on található könyvet javasolnám, segít a megfelelő szemlélet kialakításában.

 3. Én szívesen segítenék egy ilyen projekt/osztály könyvtár megvalósításán. Én is a blob, queue, role 3-assal kezdeném. Ha aktuális lesz a téma, mindenképpen említsd meg az Azure Klubon. Egy minimális Blob implementációt mi is csináltunk a projektünkbe, ahol szintén egy konfig beállítással lehet váltani Azure Blob és fájlrendszer között.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s