Azure Klub–2011. március 23.

Tegnap délután kellemes társaságban töltöttük a délutánt (vagy inkább kora estét): Az Azure Klub első rendezvényén beszélgettünk – talán nem meglepő módon – Azure-ról. A közel húsz résztvevő mindegyike már hallott a platform képességeiről és majdnem mindenki ki is próbálta ezeket a gyakorlatban. Többen a jelenlevők közül már komolyabb alkalmazásokat is megvalósítottak.

A program indításaként megfogalmaztuk, hogy az Azure klub teret szeretne biztosítani a szakmai közösség tagjainak ismereteik bővítésére, tudásuk fejlesztésére, a közösségben lévő szinergia kihasználására. A közösség elsődleges fórumai között szerepel a klubrendezvény, amelyet kb. 4-6 hetes rendeszersséggel szeretnénk megtartani – tematika és érdeklődés függvényében. Szintén a fórumok közé tartozik a blog, ahová szívesen várjuk a közösségi tagok “felajánlásait” – vagyis közreműködésüket hírek, információk, szakmai bejegyzések, stb. formájában. A blog címe: https://windowsazurehu.wordpress.com/. Kérek minden olvasót, ossza ezt meg az Azure iránt érdeklődő ismerőseivel.

Bieber Norbert bemutatta az SDA informatika Uni-Poll rendszerével kapcsolatos tapasztalatait – saját, termékmenedzseri szemszögéből. Jó volt megismerkedni rendszerük architekturáis letisztultságával és hallani, hogy kb. 1000 felhasználót egyidejűleg képesek élvezhető teljesítménnyel kiszolgálni 2 közepes méretű (Medium) web szerepkört futtató front-end géppel és egy kisméretű (Small) feldolgozó szerepkört futtató géppel. Kifejezetten meglepő volt hallani azt, hogy az első változatot kb. két nap alatt helyezték át Azure-ra, majd ott folytatták tovább a rendszer hangolását. Norbert fontosnak tartotta elmondani, hogy ehhez a korábban már alaposan és körültekintően megtervezett rendszerarchitektúra jelentette az alapot.

Novák István a Visual Studio LightSwitch Beta 2 változatának egyik legújabb képességét, a Windows Azure deployment-et mutatta be. Ennek lényege, hogy a LightSwitch fejlesztői környezetéből az alkalmazást közvetlenül a Windows Azure környezetébe lehet feltölteni. A fejlesztőnek semmilyen Azure-specifikus kódot nem kell ehhez írniuk, maga az eszköz, illetve az IDE gondoskodik minderről. A LightSwitch segítségével még alacsonyabbra helyezhető az a belépési korlát, amelyet az Azure platform használatához át kell lépni.

A rendezvény második fele kötetlen (vagy talán egy kicsit irányított) beszélgetéssel telt el. Minden jelenlevő röviden bemutatkozott, majd összegyűjtöttünk néhány olyan témát, amelyet a következő klubrendezvényeken szívesen tárgyalánk. Néhány ezekből:

  • Architektúra: rétegek közötti kapcsolal, felhő és hibrid környezet, “best practice”-ek
  • Az Azure technológiai elemeinek bemutatása
  • Adatbiztonság, érzékeny adatok a felhőben
  • Teljesítmény tapasztalatok, felfelé és oldalra skálázás összefüggése az árazással
  • Az árazással kapcsolatos részletek, érdekességek, tapasztalatok
  • Dinamikus skálázás
  • Webrole-ok gazdaságos használata több instance esetében
  • Az Azure, mint a Test Lab lehetséges platformja

Létrehoztunk egy levelezőlistát a csoport tagjai számára, amelyhez a http://azureclub.groups.live.com oldalon tudsz csatlakozni. Ezt a listáta klubtagok értesítésére fogjuk használni. Kérlek, add tovább ezt az információt Azure iránt érdeklődő ismerőseidnek!

Találkozunk a következő klubrendezvényen – időpontját hamarosan meghirdetem – illetve a felhőben 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s