Útmutató a Windows Azure platform árazásához – 2. rész

Ez a bejegyzés egy cikksorozat második része. A sorozat többi része:

Az SQL Azure árazása

BlueCloudAz SQL Azure segítségével adatbázisainkat tárolhatjuk a felhőben – az ott található SQL Serveren. Egy előfizetés kapcsán több adatbázist is tárolhatunk, értelemszerűen mindegyikért fizetni kell. Az SQL Azure árazása sávos, minden egyes sáv egy maximális adatbázisméretet határoz meg az alábbiak szerint:

Adatbázis Max. méret Egységár
Web Edition 1 GB 9,99 USD/hó
  5 GB 49,99 USD/hó
Business Edition 10 GB 99,99 USD/hó
  20 GB 199,98 USD/hó
  30 GB 299,97 USD/hó
  40 GB 399,96 USD/hó
  50 GB 499,95 USD/hó

 

Az adatbázisok létrehozása során megadhatjuk, hogy a táblázatban szereplők közül melyik legyen adatbázisaink maximális méretet. Akármelyik méretet is választjuk, az SQL Azure nem engedi, hogy a használat során a megadott méret fölé kerüljön az adatbázisunk. Természetesen, lehetőség van arra, hogy a későbbiekben ezt a méretet megváltoztassuk.

Az árazás az adatbázisok napi maximális mérete alapján történik. Minden nap a maximális méret alapján a táblázatban szereplő kategóriák közül a megfelelőbe kerül az adatbázis besorolásra. Ha pl. az 3 GB méretű, akkor a 49,99 USD/hó kategóriába kerül. Ha 0,5 GB, akkor a 9,99 USD/hó kategóriába. Ilyen módon, minden nap kiszámításra kerül az SQL Azure “napi fogyasztása”, és azok adódnak össze a hónap végéig. Ha pl. a hónap első 10 napjában az adatbázis méret 0,2 GB és 0,8 GB között változott, a második 10 napban 1,5 GB és 3,8 GB között, majd utána az adatbázist töröltük, akkor a havi számla az alábbi módon kerül kiállításra:

Időszak Méret Havidíj Díj
Első 10 nap 0,2 GB – 0,8 GB 9,99 USD 3,33 USD
Második 10 nap 1,5 GB – 3,8 GB 49,99 USD 16,66 USD
Utolsó 10 nap 0 USD
Összesen: 19,99 USD (kb. 3 998 Ft)

 

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy az adatbázisunk mérete minding sávosan kerül kiszámításra! Hiába csak egyetlen bájttal lépi túl az adatbázisunk az 1 GB-ot, a havi díj (illetve annak az adott napra kivetített összege) azonnal 9,99 USD-ről 49,99 USD-re nő meg! Értelemszerűen ez hasonlóan működik a tövvi sáv határának átlépése esetében is.

Egyéb költségek az SQL Server kapcsán

Az SQL Azure havi díjáért egy valódi üzemeltetett adatbázist kapunk adatbiztonsággal, index frissítésekkel, statisztikákkal, és – elvileg tetszőlegesen “szétskálázott” teljesítménnyel. A havi díjban tetszőleges számú és méretű tranzakció is benne van, nem kell külön fizetnünk az SQL logfájlokért sem. Azonban, mindenképpen lesz még néhány további költségünk, amelyekkel számolnunk kell:

Fizetnünk kell továbbra is az adatforgalomért, pontosan ugyanúgy, mint az Azure Compute és Azure Storage szolgáltatások kapcsán (lásd a sorozat előző részében). Emlékeztetőül, ez azt jelenti, hogy az SQL Serverre küldött kérések minden egyes GB-jáért 0,10 USD-t, a letöltött adatok egy GB-jáért pedig 0,15 USD-t kell fizetnünk.

Jelenleg az SQL Server nem végez biztonsági mentést. Ettől az adataink még biztonságban vannak abban az értelemben, hogy azok három helyen is tárolódnak, így nem kell attól tartanunk, hogy esetleges hardver meghibásodás miatt azok elvesznek, megsérülnek. Ugyanakkor, semmi sem véd meg bennünket attól, hogy az alkalmazásunkban lévő hiba vagy esetleg adminisztratív beavatkozás ne okozzhasson inkonzisztenciát az adatainkban. Egy rosszul megírt program például több rekordot is törölhet, mint amennyit kellene… Ennek elkerülése érdekében – jelenleg még saját magunknak – gondoskodnunk kell az adatbázis mentéséről. A mentések kapcsán az alábbiakkal kell számolnunk:

  • Ha az Azure Storage-ban tároljuk a biztonsági másolator, akkor a tárterületért kell fizetnünk (0,15 USD/GB/hó)
  • Ha nem a felhőben tároljuk az adatokat, akkor a letöltésért kell fizetnünk (0,15 USD/GB/hó)

A sorozat következő része az Azure AppFabric árazásával foglalkozik.

4 thoughts on “Útmutató a Windows Azure platform árazásához – 2. rész

  1. Sziasztok!

    Egy buta kérdésem lenne:

    Egy adatbázisnak egy valami.mdf számít (amit pl. egy create database valami utasítással hozok létre), vagy adatbázis szerverszerűen lehet több ilyen (valami.mdf, valami_mas.mdf stb… amit több create database-zel), és ha csak egy számít, akkor abba bele számítanak-e a rendszer adatbázisok (pl. master, model stb…) ?

  2. Az Azure-ban a master adatbázist ingyen kapod a szerverhez, arra természetesen szükség van, hiszen ez tartalmazza a többi adatbázisról az informaciót.
    A szerveren több adatbázist is létrehozhatsz, mindegyik után az árazásban leírtaknak megfelelően kell fizetned. Ha tehát három darab 1 GB-os adatbázist hoztál létre, háromszorosát kell fizetned egy darab 1 GB-os adatbázis díjának.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s