Azure Express Workshop – Fel a felhőbe…

WhiteCloudElérkezett az Azure Express Workshop utolsó napja – és ez az előzőeknél is izgalmasabbnak ígérkezett. A nap első részét az Azure néhány üzleti vonatkozásának áttekintésével kezdtük, illetve megnéztük az árazással kapcsolatos tudnivalókat. Bár az árak első rátekintésre riasztóak lehetnek egy “szimpla” fejlesztő számára (kb. 17.000 Ft-ba kerül 1 db “Small” virtuális gép), de vannak olyan előfizetési lehetőségek, amelyek a fejlesztési időszakban gyakorlatilag ingyenes próbálkozást tesznek lehetővé.

A nap jelentős részében egy mintaalkalmazást valósítottunk meg. Mindenki egyedül dolgozott, és a feladat kiírása alapján igyekezett azt megoldani. Ha valaki elakadt, Farkas Bálint nyújtott segítséget a problémák kibogozásához. A megvalósítandó feladat az alábbi volt:

Hozzunk létre egyszerű képfeltöltő alkalmazást, amely egy weblapon  keresztül a gépünk háttértárján lévő képfájlt feltölti a Windows Azure-ba, majd ott azt a háttérben összetömöríti (kisebb képméretet használva). A feladat megvalósítása során az alábbi megvalósítási technikákat kellett használnunk:

  • Blob: a feltöltött képek tárolása
  • Table: a feltöltött kép metaadatainak (pl. méret, típus, stb.) tárolása
  • Queue: kommunikáció az alkalmazás front-end felülete és a tömörítést végző “worker role” között

A nap igazi érdekessége az volt, hogy nem csak egyszerűen elkészítettük az alkalmazást, hanem azt fel is töltöttük a felhőbe…

Talán furcsának tűnik, de nekem a legtöbb munkát a kép beolvasása, elmentése és átméretezése okozta (nem tudtam fejből az összes ilyen műveletet, utána kellett néznem). Mivel a workshop első napján minden Azure Storage objektumtípussal foglalkoztunk, ezért azok használata nem jelentett problémát, a mintapéldák azonnal elérhetők voltak.

A legtöbb gondot – egyszerűen gyakorlatlanságból – a felhőbe való feltöltés okozta. A legtöbbünk – így én is – elfeledkezett arról, hogy átállítsa alkalmazása ún. “storage account”-ját a felhőbe való feltöltés kapcsán. Ez az apró hiba azzal járt, hogy kb. 15 perc várakozás után sikerül észrevenni ezt a hiányosságot, amikor a szerveren a “worker role” folyamatosan újraindult. Ennek köszönhetően gyorsan megtanultam, mi is a teendő, és erre biztosan emlékezni is fogok…

Mindent összevetve, nagyon hasznos volt a közös a tréning:

  • Jó áttekintést kaptunk a felhőplatform égészéről és az Azurról is
  • Gyakorlati tapasztalatot szereztünk, meértettük, mit is jelent egy felhőalkalmazást készíteni
  • Sok apró részletet megértettünk az Azure kapcsán
  • Már tudjuk, hol, és miképpen fog fájni a pénztárcánknak

Azt hiszem, ha valaki szeretne Azure fejlesztésbe, illetve a platform megismerésébe belekezdeni, egy ilyen workshop lehet a megfelelő intenzív első lépés.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s