Azure Express Workshop – Az alapokon túl

WhiteCloudAz első naphoz hasonlóan pörgős második napunk volt a workshopon-on. Először a Windows Azure diagnosztikai lehetőségeit tekintettük át, megvizsgáltuk, milyen lehetőségek vannak az Azure-felhőben futó alkalmazások megfigyelésére, esetleges hibáik elhárítására. Azok, aki fejlesztői pályafutásuk óta az intelligens és fejlesztőeszközökkel integrált nyomkövetésen nőttek fel, valószínűleg sokkoló lehet visszalépni a nyomkövetésnek arra a szintjére, ahol a programba explicit módon beépített kód diagnosztikai üzenetei jelentik a segítséget a hibák feltárására, elhárítására. Azok, akik nagyvállalati alkalmazások környékén mozognak, ebben igazán meglepő dolgokat nem találnak, hiszen egy éles rendszer nyomkövetésére a vállalati “felhőben” – még akkor is, ha csak egyszerűen egy szerver parkról beszélünk – ugyanezek az eszközök használhatók. Szóval, az Azure alapvetően jól el van látva diagnosztikai lehetőségekkel, de természetesen, a fejlesztőknek hozzá kell szokniuk ezekhez – el kell sajátítaniuk a tesztelésre és üzemeltetésre fejlesztés szemléletmódját. Nagyszerű lehetőség a posztmortem nyomkövetésre az IntelliTrace technológia, amelyet az Azure támogat – ez azonban csak a Visual Studio 2010 Ultimate változatával lehetséges.

Mint adatbázisokkal, adatcentrikus alkalmazásokkal gyakran dolgozó szoftver építész és fejlesztő, kifejezetten örültem, hogy az SQL Azure segítségével egyszerűen hasznosíthatom meglévő SQL Server ismereteimet egy-egy felhőalkalmazás készítése során. Az SQL Azure jelenlegi képeségei nem állítanak egy fejlesztőt igazán nagy kihívások elő, azonban az üzemeltetési oldalon még vannak fajsúlyos – jelenleg nyitott, megoldatlan – kérdések, például a natív SQL backup hiánya. Ezt komoly nehézségnek tartom, főleg annak kapcsán, hogy 1 GB SQL tárhely kb. havi 10$-ba kerül, és ez szerintem sok. Annak ellenére, hogy rendelkezésre állást és skálázódást kapok érte, saját backup megoldást kell kidolgoznom, amely szintén jelentős összegbe kerülhet. Jó hír, hogy ezeknek a képességeknek a fejlesztése már folyamatban van, s remélhetőleg hamarosan élesben is használható lesz.

A nap utolsó részében az AppFabric componens Service Bus és Access Control moduljait ismertük meg. Az első azt teszi lehetővé, hogy két alkalmazás-végpontot egymással összekapcsolhassunk (a hálózati verem “alkalmazás” szintjén) – bárhol is helyezkedjenek el azok, akár az interneten vagy akár egy vállalati intraneten. A második az ún. “claim-based identity” vagyis “igény-alapú azonosítás” megvalósításának egy jól átgondolt és egyszerűen használható eszköze. Ennek segítségével például olyan alkalmazásokat tudunk készíteni, amelyek könnyedén azonosítanak egy felhasználót a vállalati címtár, a Windows Live, Facebook vagy Google azonosítási modulok segítségével, s ráadásul ezek kombinálhatók is.

A mai – utolsó napon – a Windows Azure üzleti modelljét fogjuk áttekinteni, és elkészítünk egy valódi, élő alkalmazást, amelyet már nem a fejlesztői gépen, hanem a felhőben fogunk kipróbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s