Azure Express Workshop – Az első nap tapasztalatai

WhiteCloudSok magyar és külföldi konferencián találkoztam már a Windows Azure-ral és több alkalommal is lehetőségem volt arra, hogy egy-egy laborgyakorlat segítségével közelebb kerüljek a platform megértéséhez, részleteinek kipróbálásához. Ezen a héten egy nagy lökést kaptam, ahhoz, hogy ezek az elszórt, alkalmi próbálkozások rendszerré szerveződhessenek: lehetőségem nyílt résztvenni egy három napos Azure Express Workshop-on.

Tegnap volt a közös műhelymunka első napja, amelyet Farkas Bálint vezényelt le. Korábbi ismereteimhez képest a workshop nem adott lexikálisan újdonságokat, hiszen valahol, valamilyen részletekben már találkoztam azokkal a fogalmakkal, amelyek itt elhangzottak. Nem is ezt vártam tőle! Arra számítottam, hogy segít áttekinthetővé tenni, összefoglalni mindazokat az apró tudásmorzsákat, amelyeket cikkekből, előadásokből, prezentációkból sikerült már eddig felcsipegetnem. Nem is csalódtam ebben!

Bálint a bevezetőjében körüljárta a számítási felhő, illetve a felhő platform fogalmát – de jó lenne a megfelelő magyar kifejezést megtalálni ezekre! – majd tömören és áttekinthetően mutatta be a Windows Azure platform elemeit, azok szerepét. Tetszett a megközelítésmód, mert segített megértetni azt, hogy milyen “földi” feladatokra és problémákra ad “égi” megoldást a platform. Megtanultam, hogyan is kell helyesen használni a “Windows Azure Platform” és “Windows Azure” fogalmakat, mert ezek bizony két különböző dolgot jelenthetnek, attól függően, hogy milyen kontextusban használom őket.

Az első nap az “Azure Compute” és “Azure Storage” komponenseinek részletes megismerésével folytatódott – megint valami olyat írtam le, amelyre szívesen megtalálnám a szép és közérthető magyar kifejezést. Eljutottunk odáig, hogy ezeket az ismereteinket egy-egy a lokális gépen futó mintaprogram segítségével kipróbálhattuk.

Az ebédet egy közeli étteremben fogyasztottuk el, ahol a Microsoft a’la cart vendégei voltunk. A közel másfél órás ebédszünetben volt lehetőségünk egymással beszélgetni arról, hogy ki és miért is vesz részt ezen a workshop-on. A résztvevők általában azt mondták el, hogy alapvető ismeretekethez szeretnének hozzájutni, hogy kipróbálhassák a platform elemeit, kitalálhassák, hogyan tudnák azt napi munkájukban hasznosítani. Az ebéd közben és a műhelymunka során is felmerültek olyan típusú architekturával és árazással összefüggő kérdések, amelyekről úgy gondolom, hogy érdemes lesz a jövőben ennek a blognak a témái között is foglalkozni.

Már várom a mai nap újabb felismeréseit…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s